Flughafen München

Volim aerodrome. Tačnije, impresioniran sam njima. Uvek sam se divio njihovoj besprekornoj organizaciji, a sa druge strane, neverovatnoj fleksibilnosti da se sve reorganizuje prema datim okolnostima. Toliki broj službi, organizovati da međusobno funkcionišu besprekorno… Zaista izazov u svakom smislu.

Putujem često. Uglavnom avionima. To mi daje mogućnost da posetim dosta aerodroma… VIE, MUC, FRA, TXL, CGN, AMS, CDG, DUB, BCN, MIL, PRG, FCO, SFO, LAS, JFK, IAD, MCO… Provedem neko vreme na njima čekajući svoj let. Posećujem restorane, kafeterije, shopove… Posmatram piste… Poletanja, sletanja…

Sećam se jedne statistike koja govori da na aerodormu „Heathrow“ u Londonu, svakih 6 sekundi poleti ili sleti neki avion?! Neverovatno zar ne?

Avio kompanija sa kojom najčešće letim je Lufthansa. Dosta često putujem u Minhen, pa je normalno da najčešće koristim upravo „Franz Josef Strauß“ aerodrom. Ako pak letim negde dalje, nekako najčešće vezane letove hvatam baš u Minhenu. Možda zato najviše i volim ovaj aerodrom.

Aerodrom „Franz Josef Strauß“ Minhen, Nemačka

(IATA: MUC)

Munich Airport

Minhenski aerodrom je već godinama najbolji evropski aerodrom, a u svetskim razmerama nalazi se na 4. mestu iza Incheon aerodroma, singaporskog i aerodroma u Hong Kongu. To je moderan, veliki aerodrom sa dva terminala i godišnjim brojem putnika koji prelazi 37 miliona. Lociran je na nekih 30-tak kilometara od Minhena.

Terminal 1 sa modulima A, B, C, D i E opslužuje sve svetske kompanije, dok Terminal 2 opslužuje Lufthansu i njene partnere. Budući da najčešće putujem Lufthansom, najčešće koristim upravo ovaj drugi terminal. On ima 3 „deck“-a sa „gate“-ovima: 3. BUS nivo, 4. G-nivo za letove u Šengen zoni i 5. H-nivo za letove u ne-Šengen zoni.

MUC aerodrom je poznat po svojoj urednosti, čistoći i ne nekoj prevelikoj gužvi, zbog čega je i stvrstan među najbolje evropske aerodrome. Nemačka disciplina i urednost, zaista je vidljiva na svakom koraku. Neko bi pomislio da pored tolike urednosti aerodrom malo izgleda sterilno, ali se ja ne slažem sa tom konstatacijom.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Sam aerodrom je odlično koncipiran, izuzetno dobro organizovan, obeležen i jednostavan za snalaženje. Veoma aktivno prati sve tehničke razvojne trendove i vrlo brzo ih implementira u svoje sisteme. Obožavam njihove brze „check-in“-ove, koje možete uraditi na milion načina i praktično 5 minuta pre poletanja. Ukoliko letite Lufthansom, obavezno se prijavite na njihov on-line servis i ulaskom na MUC aerodrom, dobijaćete SMS-ove na svoj mobilni telefon sa svim relevatnim podacima (check-in desk, departure gate, itd.)

 You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Terminal 2 – Munich Airport

Aerodorom „Franz Josef Strauß“ je veoma „trendy“ aerodrom, na kome se večito nešto dešava…Promocija nekog novog automobila (obavezno je ili Mercedes ili BMW ili Audi)… Sećam se da su jednom prilikom na G-„deck“-u, negde u blizini „gate“-ova 30/31 postavili staklenu sobu (otprilike sledeće veličine: dužine 3,5m, širine 2,5m i visine oko 3m). To je, dakle, jedan stakleni kvadar. Unutra se nalazi jedan udoban, raspremljen krevet, sa noćnim stočićem i adekvatno postavljenim plazma TV-om. Totalno je providna soba i sve se vidi unutra. Ulazi promoter u sobu (maneken), svlači se, leže u krevet, lista kanale na TV-u i nakon nekog vremena gasi noćnu lampu, a zatim putem daljinskog upravljača, zatamnjuje celu staklenu sobu tako da se više ništa ne vidi unutra. Nakon par minuta izlazi obučen iz staklene sobe i ostavlja otvorena vrata za sobom. Unutar sobe se provdi vani. Fenomenalno! Bila je to promocija tih, tzv. staklenih kapsula za odmor putnika koji duže čekaju svoje povezane letove, a ne žele da koriste hotele.

Puno dobrih restorana, barova, brendiranih shopova (Gucci, Boss, Armani, itd.), te jeftinih duty-free shopova za „last minute“ kupovinu. Na svakom uglu možete natočiti sebi uvek svežu kafu i pročitati neke svetski poznate novine besplatno! Dok sam bio pušač neverovatno mi je značilo postojanje odlično ventiliranih „smoking area.“

– kliknite na željenu fotografiju kako bi ste je uvećali –

Aerdrom poseduje dva luksuzna hotela: Kempinski i Sheraton. Transferi do grada su fenomenalno organizovani i na raspolaganju vam je sijaset prevoznih sredstava u svako doba dana i noći.

Da zaključim, svi znamo da su hoteli i aerodromi mesta bez duše… Samo tranzitna stajališta… Mislim da su čelnici minhenskog aerodroma ipak uspeli da od ove tranzitne vazdušne luke naprave jedno prijatno i zanimljivo mesto na kojem se ja lično uvek prijatno osećam. Čestitam im na tome!

Korisni linkovi:

Povezani članak:

NAPOMENA: U 2012.godini titula naboljeg evropskog aerodroma dodeljena je holandskom aerodromu „Schiphol“ u Amsterdamu. Imao sam sreće posetiti i ovaj aerodrom i mogu reću da je i 0n jedan od boljih na kojem sam boravio, ali o njemu nekom drugom prilikom.

 

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.