Moj Blog

Definicija bloga:

„Blog ili veblog (skraćeno blog, od engl. web log, blog) čini niz hronološki organizovanih unosa teksta, koji se prikazuju na veb-stranicama (uglavnom su unosi sortirani od najnovijih ka starijim), putem automatizovanog softvera koji omogućuje veoma jednostavno kreiranje i vođenje bloga.

Tipovi unosa mogu varirati ne samo po svojoj temi i obimu već i po formatu. Tako postoji veliki broj veblogova čiji su unosi u tekstualnom formatu (poput vesti, beleške, rasprave). Takođe, postoji veliki broj blogova gde je unos fotografija, skica ili neki drugi grafički rad, adresa ka nekom zanimljivom sadržaju na Internetu i tako dalje.“

Izvor: Wikipedia – The Free Encyclopedia

Još iz vremena početka Interneta, tačnije iz vremena nešto novije istorije Interneta kada smo prešli sa tekstualnog na grafički prikaz sadržaja na Internetu, pojavili su se prvi, tzv. „home page“-ovi, tj. personalni web sajtovi, koji su imali za cilj naše lično prezentovanje, neka vrsta personalnog marketinga. Neki bi to nazvali vrstom egzibicionizmom, ali ja sam mišljenja da je takva vrsta ličnog marketinga veoma korisna, čak i preporučljiva.

Kao neko ko se godinama profesionalno bavi informacionim tehnologijama i Internet-om još iz njegovih pionirskih dana, i ja sam, svakako, imao svoj „home page“. Prvi, stidljivi, tehnički infantilan, pa zatim drugi profesionalniji, napredniji, treći, četvrti… i ko zna koliko sam ih napisao. Više se ne sećam ni linkova do njih.

A onda su se pojavile socijalne mreže. Sećam se da sam 2006.godine prvi put od jedne prijateljice iz New York-a čuo o nečemu što se zove Facebook – „sajt na kome možeš pronaći prijatelje još iz detinstva“. Hmmm… Zanimljivo. Naravno da sam odmah posetio Facebook i otvorio profil. Dolaskom socijalnih mreža, definitivno se izgubila potreba za „home page“-ovima. Nije više bilo potrebno osmišljavati ličnu prezentaciju, baviti se dizajnom, pisati tekstove o sebi (mislim da je taj deo i najteži). Kao pečurke posle kiše, pojavljivale su se nove i nove socijalne mreže: MySpace, Twitter, LinkedIN, Flicker, Google+…

Paralelno sa pojavom socijalnih mreža pojavila se novi vid „ličnog Internet egzibicionizma“ – BLOG! Šta je to blog? Kao i sve nove tehnologije, na početku sam dolazio do prilično šturih objašnjenja o blogu. Hmm… Lično izdavaštvo… Pisanje članaka, razmišljanja… Odjednom smo svi postali veoma elokventni, filozofski nastrojeni, literalno ambiciozni. Moram priznati da sam imao veliku odbojnost prema blogovima.

Zvaničnim dobijanjem nacionalnog Internet domena, ja sam zakupio svoj individualni domen djurovic.in.rs, i on je bio duže vreme pasivan. Zakupio sam domen, a da nisam baš imao ideju šta bih učinio sa njim.Vremenom, moji predrasudi o blogovima su se topili i evo me gde jesam, na svom LIČNOM BLOGU!

Na mom blogu pronaći ćete opšte informacije o meni, mojoj karijeri, o tome kako da me kontaktirate, itd. Da, kao i na svim ostalim blogovima, ovde ćete pročitati razne tekstove, moje opservacije, razmišljanja i stavove na razne teme sortirane u adekvatnim kategorijama. Šta mi se sviđa, šta mi se ne sviđa, šta vam preporučujem da pročitate, poslušate, pogledate… Baš puno materijala o meni i vezano za mene, ali i o raznim, meni zanimljivim tema. U stvari, kad malo bolje razmislim, ovo je jedino mesto na Internetu, a i šire, gde možete pronaći najviše informacija o meni i steći prilično realnu sliku.

Vaši komentari na objavljene tekstove su više nego dobrodošli. To je naša međusobna interakcija i razmena mišljenja. Ipak vas molim da poštujete osnovna pravila ponašanja na Internetu, koja važe i za ovaj blog, a koja možete pročitati na početnoj strani mog bloga.

Svi tekstovi koji su objavljeni na mom blogu pisani su u određenim okolnostima i vremenu, te iste treba prihvatati sa tog aspekta. Oni predstavljaju vid mog, na neki način, umetničkog izražavanja, a ne zvanične izjave. Kopiranje celih tekstova ili njihovih delova, te komentara nije dozvoljeno u cilju sprečavanja zloupotreba.

Na kraju ovog uvodnog teksta, želim da vam se zahvalim što ste posetili moj blog i odvojili svoje dragoceno vreme da pročitate ovaj tekst. Nadam se da sam zagolicao vašu znatiželju, te da ćete nastaviti prelistavanje stranica ovog bloga i pronaći razlog da budete njegov čest posetioc.

Ugodno čitanje!

 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.