Jednostavno crveno

Prosto je čudno da do sada nisam napisao niti jedan blog o muzici?! Muzika je izuzetno važna u mom životu i predstavlja moju svakodnevnicu. Kao što neka dobra „stvar“ ume da me „digne“, mislim da ništa nemože. Sa druge strane, znam ljude koje neka balada toliko ume da „zakuca“ da je to neverovatno. Često razmišljam o tome kako mi je žao što se muzikom ne bavim na neki aktivniji način, što ne sviram neki instrument, ali, ko zna? Nikad nije kasno!

Odrastao sam uz U2, Sade… ali sam ovaj tekst hteo da posvetim britanskom bendu Simply Red, koji je obeležio jedan deo mog života koga se rado sećam. Zanimljivo je da ih i danas često slušam i da mi njihova muzika zaista izuzetno godi. Čak i dok pišem ove redove slušam upravo Simply Red. Moglo bi se reći da sam njihov fan.

Simply Red

Listajući Internet, naišao sam na prilično lep opis za Simply Red na „Wikipedia“ (slobodan prevod):

„Simply Red je engleski soul bend sa prodatih preko 50 miliona albuma i karijerom dugom preko 25 godina. Njihov muzički stil je mešavina uticaja soula, džeza, roka i regea.“

Nastali u Mančesteru (V.Britanija), svojom muzikom koja se može podvesti pod pop, džez, „blue-eyes soul“ i sofisticirani pop, dobitnici prestižnih nagrada 1992. i 1993.godine za najbolji britanski bend (po mom skromnom mišljenju i šire), Simply Red je bio aktivan od 1985. do 2010.godine, kada se zvanično povukao sa muzičke scene.

SimplyRed03Mick Hucknall, frontmen i vokal benda, karakterističan crvenokosi, plavooki Britanac, koga mnogi smatraju pravim predstavnikom ružnjikavih Engleza, predstavljao je pravi „trade mark“ Simply Red-a, što potvrđuje i sam naziv benda. Meni lično, Mick je upravo šarmantan i simpatičan u toj svojoj fizičkoj karakterističnosti, što potvrđuju i mnoge njegove devojke, budući da je uvek „šetao“ top-modele i dive šou-biznisa. Očito da ima neku magičnu harizmatičnost, koja privlači lepe žene.

Pored Micka, veliki broj vrsnih muzičara bili su deo Simply Red-a. Veliki broj albuma, nebrojano turneja promovisali su ovaj bend u zaista svetski poznat muzički sastav poznat izuzetno širokom auditorijumu.

S’ početka leta, 2007.godine našao sam se u Dablinu i šetajući dospeo u neki „music store“. Listajući gomile CD-ova i DVD-jeva, naišao sam na koncertno izdanje, meni pomalo zaboravljenih, Simply Red-a sa Kube. Dupli DVD, lepo pakovanje i izdanje sa dodatnim dokumentarcem, foto-galerijom… Poznati Hamish Hamilton režiser i producent DVD-a. Dovoljno razloga da kupim isti. PUN POGODAK!

Simply Red - Cuba!

U predivnom ambijentu „El Gran Teatro“ u Havani, uz zvuke hitova Simply Red-a delimično prearanžiranih u stilu salse, te uz neke nove  hitove sa albuma „Simplified“ (2005.) kao što je Perfect Love potpuno sam se vratio u ’90.-te kada je Simply Red i bio u zenitu svoje slave. Kao kada posle dugo godina sretnete svog dragog prijatelja iz detinjstva.

Bilo je teško, zbog zaštite autorskih prava, pronaći ovaj koncert na Internetu, ali sam ipak uspeo naći ga na YouTUBE-u! Uživajte u narednih 1 sat i 28 minuta:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Izvor: YouTube

Kad pomenuh autorska prava, upravo u dokumentarcu koji se nalazi na ovom DVD-u, Mick Hucknall u intervjuu objašnjava kako je on, u stvari, levičar po političkom opredeljenju i da je i u poslu uspeo da Simply Red ne „proda“ ni jednoj globalnoj muzičkoj-producentsko-izdavačkoj kompaniji. Da je to uradio, kako on kaže, praktično ne bi mogao da uradi ovaj divan projekat koji nosi naziv „Cuba!“.

Imao sam sreće dva puta ići na koncert Simply Red-a kada su dolazili u Beograd. Prvi put, 31.Avgusta 2006.godine u Hali Pionir, gde sam bio razočaran prostorom i kako je sve to zvučalo, iako je bend bio „na visini zadatka“, ali na oproštajnom koncertu 26.Juna 2009.godine na Kalemegdanu je zato bilo FANTASTIČNO! Nezaboravno i pomalo tužno!

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube videoYou need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Izvor: YouTube

„I’ve kind of decided that the 25 years is going to be enough, so I intend that 2009 will be the last Simply Red tour.“ (Mick Hucknall)

Simply Red je prestao da postoji 19.Decembra 2010.godine kada su održali svoj poslednji koncert oproštajne turneje u Londonu. Iza sebe su ostavili bogatu diskografiju, a nama ostaje da uživamo u njihovim pesmama i da se nadamo da će se nekad ponovo sastati.

U nastavku, prezentujem vam deo mog izbora, 25 najboljih muzičkih numera ovog neprevaziđenog benda. Uživajte!

Izvor: YouTube

Simply Red 2

Internet prezentacija benda:

www.symplyred.com

YouTube kanal benda:

www.youtube.com/user/simplyredvideo

Wikipedia:

en.wikipedia.org/wiki/Simply_Red

Napomena:
Multimedijalni sadržaji korišćeni u ovom tekstu javno su dostupni na Internetu.
Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.