Krvava nedelja

Već drugi put sam na TV-u gledao film „Krvava nedelja“ (Bloody Synday) iz 2002.godine. Da budem iskren, dok nisam odgledao film, nisam imao pojma o tom događaju. Nisam čak puno ni znao o sukobu Iraca i Britanaca oko Severne Irske, iako sam čak i bio u Irskoj (Dablinu). Malo sam znao o tome iako sam malte-ne odrastao uz irski bend U2 i antologijski poznatu pesmu „Sunday, Bloody Sunday“.

Film je ostavio jak utisak na mene, zbog čega sam odlučio da postavim ovaj tekst na svom blogu.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Iako za temu ima versko-politički sukob, ja ga posmatram isključivo sa istorijskog aspekta, ne kršeći pravilo ovog bloga. Epilog ovog događaja je veoma tragačin, a ja ostavljam tebi, dragi čitaoče ovih redova, da sam doneseš zaključak.

Moja namera ovog teksta je bila samo da informišem što više ljudi o ovom događaju i spasim ga, koliko je to u mojoj moći, od zaborava.

U nastavku, pročitajte odlomak sa „Wikipedia“-e:

Krvava (prokleta) nedelja (na irskom Domhnach na Fola odnosno Bloody Sunday na engleskom) je izraz koji se koristi za incident koji se dogodio 30. januara 1972. godine, u gradu Deriju u Severnoj Irskoj, kada su pripadnici britanskog 1. padobranskog bataljona pod komandom potpukovnika Dereka Vilforda i kapetana Majka Džeksona, ustrelili 26 demonstranata tokom marša koji je organizovala Asocijacije za građanska prava Severne Irske u predgrađu Bogsajd. Trinestoro ljudi, od koji je šestoro bilo maloletno, umrlo je na licu mesta dok je još jedno lice preminulo četiri meseca kasnije od povreda zadobijenih tokom ovog incidenta. Dva demonstranta su pregažena od strane vojnih vozila .[1] Veliki broj svedoka, uključujući prolaznike i novinare tvrdili su da ubijeni demonstranti nisu bili naoružani. Petorica demonstranata koji su ranjeni, pogođeni su u leđa dok su bežali.

Relevatni linkovi:

  • [shortlink url=“http://tinyurl.com/ckf5qzh“ title=“Wikipedia“]
Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.