Trostruki salto

ios-android-windows 3

…ili iOS vs. Android vs. Windows Phone.

Tri giganta na tržištu mobilnih platformi: nastariji Apple IOS, mlađi Google Andorid i, uslovno rečeno, najmlađi Microsoft Windosws Phone. Zašto, uslovno rečeno? Zato što Microsoft već dugo godina ima i razvija platformu za mobilne uređaje. Setimo se Windows CE platforme koje se bazirala na Microsoft Windows 95 kodu, zatim Pocket PC 2000 i 2002, a nakon toga Windows Mobile 2003, i 2003 SE, pa zatim verzije Mobile 5 i 6. Međutim, svi ovi operativni sistemi su bili razvijani za, takoreći, tuđe hardverske platforme. Tek nakon akvizicije finske „Nokia“-e, tačnije njenog odeljka za proizvodnju mobilnih telefona, Microsoft je postao ozbiljan konkurent drugim ozbiljnim igračima na ovom tržištu promovisanjem svog Microsoft Phone 8, sada već 8.1. operativnog sistema.

Američki gigant i ponos, Apple je svoj iOS razvijao prvenstveno za svoj iPhone. Kasnije, razvojem drugih vrsta mobilnih uređaja (iPOD, iTOUCH, iPAD, itd.) razvoj iOS je išao i u tom smeru. iOS je dakle operativni sistem koji je dizajniran i funkcioniše samo na „Apple“-ovim mobilnim uređajima, što ga i čini tako stabilnim. Arhitektura iOS-a se sastoji iz više softverskih slojeva od kojih svaki pruža okvire za programiranje i razvoj korisničkih aplikacija. Poslednje, aktuelna verzija ovog operativnog sistema nosi oznaku 7.0.4.

Svima poznat i ujedno najrasprostranjeniji operativni sistem za „smartphone“-ove i tablet-uređaje je „Google“-ov Android. Poslednja stabilna verzija nosi oznaku 4.4 – „KitKet“. Radi se, dakle, o operativnom sistemu baziranom na poznatom „open-source“ Linux operativnom sistemu. Upravo ta činjenica je Android i dovela na pijedestal najrasprostranjenijeg operativnog sistema za „smarphone“-ove. Inače Google Play, tzv. prodavnica, prema podacima iz jula 2013.godine nudi preko milion aplikacija za Android uređaje. To je zaista impozantna cifra.

Šta izabrati?

Uporednih testova, što nezavisnih, što plaćenih, što profesionalnih, što amaterskih ima gomile na Internetu. Iz njih možete saznati gomilu totalno nebitnih činjenica o ovim operativnim sistemima, ali i konkretne, ozbiljne uporedne testove iz kojih zaista možete zaključiti kakav je koji operativni sistem.

Ja neću upoređivati ove operativne sisteme iz više razloga. Prvo, nisam niti ovlašćen niti obučen da radim takve testove. Dugo, IOS koristim na svom tablet-računaru, Android na svom mobilnom telefonu, a Windows Phone nisam direktno testirao, pa taj test ne bi bio fer. Ali ću zato, bez ikakvih predrasuda, izneti svoje impresije o ovim operativnim sistemima, koje mislim da većina vas deli samnom.

Apple IOS je ozbiljan operativni sistem ozbiljnog svetskog proizvođača, pisan isključivo za tu namenu. Zbog toga je ubedljivo najstabilniji operativni sistem. Skoro da vam se neće desiti da vam se telefon „zabaguje“, „zaglupi“, „zaledi“. Njegova, kako se to kaže, „prodavnica“ nema toliko puno aplikacija kao kod „Android“-a, niti toliki broj besplatnih aplikacija, ali uglavnom ima sve bitne aplikacije koje su vam potrebne. Cene onih aplikacija koje se naplaćuju, najčešće se kreću od 1 do 3 $, što, priznaćete i ne predstavlja neki problem. Shodno svemu ovome, cena uređaja koji rade na iOS-u je visoka, ali imajući u vidu kvalitet i mogućnost samog hardvera na kome se izvršava ovaj operativni sistem, mislim da vredi svakog centa.

Google Android, sa druge strane, zbog svog „open-source“ karaktera dostupan je kako na jeftinim kineskim mobilnim uređajima, tako i na ozbiljnijim, npr. korejskim i japanskim uređajima. Ipak, budući da se Android ne razvija i ne vezuje za posebnu vrstu hardvera, već pokriva zaista široku lepezu hardvera na kojem se izvršava, njegova stabilnost, prema mom iskustvu korišćenja ovog operativnog sistema, je ozbiljno dovedena u pitanje. „Google“ je, čak, kupio poznatu američku telekomunikacionu kompaniju „Motorola“, što je ukazivalo da će se Android okrenuti razvoju za određenu hardversku platformu, ali nas je početkom ove godine iznenadila vest da je „Motorola“ prodata kineskoj kompaniji „Lenovo“. Bilo kako bilo, možda Android nije tako stabilan operativni sistem, ali je njegov market pun gomilom korisnih, i pritom vrlo često i besplatnih, aplikacija. Pri tome, uređaji koji rade na Android operativnom sistemu nemaju tako visoku cenu, pa su dostupni većem broju korisnika.

Windows Phone je najnoviji operativni sistem za „smart“ telefone. Njegov market broji najmanji broj aplikacija, ali se ta činjenica munjevitom brzinom menja. Windows Phone je, po meni, fokusiran na poslovne korisnike i radi odličnu implementaciju vašeg mobilnoh telefona sa vašom kancelarijom, dokumentima i slično. Fuzija gotovo svih „Microsoft“-ovih proizvoda dostupna vam je i na ovoj platformi i raduje vest da je „Microsoft“ otkupio Nokijin brend „Lumia“ i „Asha“, te će se, predpostavljam, razvoj ovog operativnog sistema fokusirati na ovaj hardver i time ča učiniti stabilnim i bezbednim za rad. Uređaji koji rade na ovom operativnom sistemu, po ceni su jeftiniji od IOS uređaja, ali skuplji od „Android“-a.

Zaključak!

Reklo bi se da je najbolji operativni sistem onaj koji možete da platite, zar ne?


Audio zapis iz emisije „Druga strana računara“ emitovane 5.4.2014.godine na talasima Radio Beograd 1 – IMPRE§UM – možete preslušati ovde:
Print Friendly, PDF & Email

"Trostruki salto: iOS vs. Android vs. Windows Phone" bila je tema IMPRE§UM-a "Druge strane računara" na Radio BGD1 emitovanog 5.Aprila 2014.godine.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.