5 najvećih IT izuma

Teško je napraviti top-listu 5 najvećih izuma informacionih tehnologija. Prvo, zato što su najčešće povezani međusobno, tj. jedan bez drugog ne bi ni postojao. Drugo, opet zbog povezanosti, ako hronološki poređam, ono što je na petom mestu ispada da je, u ovoj top-listi, na poslednjem mestu, a u stvari je hronološki najstariji izum, bez koga ostali, verovatno ne bi ni postojali.

Bilo kako bilo, evo top-liste 5 najvećih IT izuma po mom mišljenju:

TOP#5 – Lični računar

Personal computer (PC).

Zahvaljujući opšte poznatoj globalnoj IT kompaniji – „IBM“, 1981.godine čovečanstvu je podaren verovatno najveći IT izum – lični račuanar. Dotadašnje ogromne sobe pune kablova, cevi, prenosnika i tranzistora, spakovane su u jednu „kutiju“ čime je omogućeno da računari uđu u naše živote. Prvo će se odomaćiti u velikim kompanijama, da bi se polako uvukli u naše domove, u kojima je, danas, nemoguće zamisliti nepostojanje istih.

Više o PC-iju: [shortlink url=“http://tinyurl.com/c44zy8q“ title=“Wikipedia – Lični računar“].

TOP#4 – TCP/IP

Transmission Control Protocol (TCP) / Internet Protocol (IP).

TCP/IP protokol stek je skup protokola razvijen da omogući umreženim računarima da dele resurse putem mreže. Razvijen je od strane agencije DARPA u okviru ARPANET-a ranih 1970ih. U periodu od juna 1987. do juna 1998. više od 300 različitih proizvođača imalo je proizvode koji su podržavali TCP/IP protokole, a postojalo je na desetine hiljada mreža, različitih veličina i tipova, koji su ih koristili. Njihov broj se iz dana u dan povećava, što je najbolji primer značaja TCP/IP-a u računarskim telekomunikacijama.

Izvor: Wikipedia – The Free Encyclopedia

Puno tekstova je moguće naći o TCP/IP-u. Laičkim jezikom, TCP/IP je vrsta arhitekture računarske mreže koja omogućava povezivanje „svih“ računara na svetu u jednu globalnu mrežu – Internet. Dakle, da banalizujem, TCP/IP je Internet! Pa, ako Internet nije najveći IT izum, neznam koji onda jeste!?

TOP#3 – MS Windows

Microsoft Windows Operation System.

Možemo mi da pljujemo po Microsoft-u kao firmi i da zavidimo B.Gates-u na njegovom enormnom bogatstvu, i da budemo ubeđeni da su *NIX operativni sistemi neuporedivo stabilniji i bolji, ali, objektivno, da nije bio MS Windows 3.0 (ja se sećam svog početka na toj verziji) operativnog sistema, oni lični računari iz TOP#5 ostali bi zarobljeni po naučnim laboratorijama.

Grafičko okruženje dotadašnjeg DOS-a (Disk Operation System), novi hardverski gedžet – MIŠ….Wauuuu….Kako se to koristi? Koliko nedoumica, a tako malo informacija da negde pročitaš, saznaš…

MS Windows 3.1, MS Windows 3.11 (for Workgroup) – neverovatno! Prvi Windows koji može da se poveže sa drugim računarom…

Kako god, MS Windows ima potpuno zaslužno mesto na ovoj listi.

TOP#2 – YouTUBE

www.youtube.com – Broadcast Yourself!

Ovaj izum je moj favorit i po meni Nr.1. Ali imajući u vidu popularnost i rasprostanjenost FaceBook-a, ipak sam YouTube stavio na ovo mesto. Dakle, pojavom YouTUBE-a, prosto je nestala potreba za nošenjem CD-ova sa sobom na putovanja, besomučnom pravljenju MP3 kompilacija, posebno tematskih za neke proslave, itd. Iako u manjoj meri, ali ista situacija je i sa filmovima. Zatim ostali video klipovi.

YouTUBE je Internet sajt za razmenu video klipovia (snimaka). Osnovala su ga tri bivša radnika kompanije „PayPall“, sredinom februara 2005. godine. U oktobru 2006. godine, „Google“ je objavio da je kupio kompaniju za 1,65 milijardi dolara. Dogovor je sklopljen 13. novembra 2006. godine.

Neregistrovani korisnici mogu gledati video datoteke, dok oni koji su registrovani na sajtu mogu i da ih šalju na servere. Snimci za koje kompanija smatra da sadrže neprimerene scene za mlađe od 18 godina, dostupni su samo registrovanim korisnicima i, naravno, pod uslovom da su punoletni. Video-snimci koji sadrže pornografiju nisu dozvoljeni.

TOP#1 – Facebook

www.facebook.com

Koncept Facebook-a nije ono što je, po meni, ovaj informatički izum dovelo na prvo mesto, već njegova popularnost. Zaista je fenomenalna ta njegova rasprostranjenost.

Kako god, bez obzira što su slične vrste sajtova kao Facebook već postojale pre njegovog pojavljivanja, Facebook je doneo revoluciju i definitivni je rodonačelnik takozvanih „socijalnih mreža“.

Mislim da nije potrebno posebno govoriti o Facebook-u, jer je njegova popularnost tolika da je zaista mali broj onih koji eventualno čitaju ovaj tekst, a neznaju šta je Facebook. Uostalom, zbog toga se i nalazi na ovoj listi kao Top#1.

A ostali…?

Da, zaista, ovo je prilično kratka lista. Šta je sa „Google“-om, MP3-om…? Ovo je ipak top 5 IT izuma po mom mišljenju.

Evo i audio zapisa IMPRESSUM-a u radio emisiji „DRS“ (Druga strana računara) na Radio Beogradu 1 od 14.12.2013.godine.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.