Biti ili ne biti?

Temom "Biti ili ne biti?" bavio se i IMPRE§UM emisije "Druga strana računara" noćnog programa RadioBGD1 koji je emitovan 1.2.2014.godine. Na pitanja koje sam ja, kao autor, postavljao, odgovarali su autori emisije Vladan Nenadić i Predrag jovanović, kao i stalni gosti: Aleksandar Andrić (Netfish), Branko Dangubić (GameS) i Nikola Ajtić (Jailbreak).

Sa Šeksiporovskim „biti ili ne biti?“ često se srećemo u životu, a sve češće i u svetu informacionih tehnologija:

  • Autor IMPRE§UM-a kao voditelj

    Autor IMPRE§UM-a kao voditelj

    Desktop ili laptop računar? U zavisnosti od potreba, svakako, ali ako govorimo o, tzv. „lite“ korisnicima, tj. korisnicima koji nisu previše zahtevni i čija profesija nisu informacione tehnologije, laptop ili „notebook“ kako su se nekad nazivali prenosni računari, definitivno predstavljaju bolji izbor, posebno ako imamo u vidu da su cene laptova drastično „pale“ i da su se, gotovo, izjednačile sa cenama laptopova. Ako ništa drugo, a ono zbog mobilnosti, laptopovi su definitivno bolji izbor od desktop računara. Mana laptop računara je njihova proširivost, tj. zamena delova, budući da to baš nije ni lako, ni praktično, a ni jeftino.

  • Windows ili Linux? Činjenica je da korisnik računara koji se prvi put sreće sa istim, potpuno lako može da se navikne na Linux, tj. može Linux koristiti potpuno ravnopravno kao i Windows. Međutim, Microsoft Windows je definitivno bolji izbor zbog njegove rasprostranjenosti, dostupnosti, podrške, aplikacija napisanih za rad na ovom operativnom sistemu, itd… To vam je kao i tržište mobilnih telefona – BlackBerry je dobar telefon, odličan za poslovno korišćenje, ali ćete ipak odabrati neki Android telefon, zar ne?

  • Računar ili igračka konzola? Opet se postavlja podpitanje – zavisi za koga? Naime, tržište igara je bilo u neverovatnoj ekspanziji, tako da u jednom momentu, hardverski razvoj nije mogo ispratiti potrebe ovog tržišta. Baš u to vreme, pojavljuju se, tzv. igračke konzole (Sony PlayStation, Microsoft XBOX, Nintendo…) koje uspevaju da zauzdaju tržište igara u smislu hardverske zahtevnosti. Ali, i to ima svoju cenu – igre za igračke konzole postale su preskupe, dok iste takve igre pisane za PC platformu bivaju nekoliko puta jeftinije! Ipak, tu razliku u novcu moraćete ulagati u konstantno unapređivanje performanski svog računara (bolji grafički interfejs, više memorije…). Odnos je skoro isti – zato na ovu Šekspirovsku pitalicu egzaktnog odgovora nema!
  • Laserski ili ink-jet štampač? Bilo da ste „lite“ ili profi-korinik, odgovor na ovo pitanje je jasan – LASERSKI PRINTER! Čak i kada govorimo o kolor ili monohromatskim štampačima, i po kvalitetu i po ceni, laserski štampači su ipak najbolji izbor. Činjenica je da ink-jet štampač košta veoma jeftino, ali je i činjenica da sa jednim punjenjem njegovog mastila možete odštampati par kvalitetnih fotografija i onda morate zameniti punjenje, koje vrlo često košta koliko i sam štampač. O kvalitetu otiska ne želim ni da pričam jer laserska tehnologija sasvim drugačije pravi otisak na papiru u odnosu na „pljuckavce“ (žargonski naziv za „ink jet“ štampače).
Ekipa emisije #17 DSR @ RadioBGD 1

Ekipa emisije #18 DSR @ RadioBGD 1

Sa ovakvim pitalicama susrećemo se svaki put kada trebamo kupiti neki komad hardvera ili softvera. Većina nas se oslanja na sugestije prodavca, čija stručnost se često dovodi u pitanje u odnosu na komercijalnu notu – prodati po svaku cenu! Ostatak nas se oslanja na komšiju ili rođaka koji „nešto petlja sa kompjuterima“, čija je stručnost zaslepljena ličnim željama. Iako je Internet pretrpan često bezvrednim komentarima, moj je savet da pre kupovine nekog komada informacionih tehnologija prvo dobro prelistate komentare na Internetu. Komentare shvatite kao savet, a odluku donesite sami!

Ukoliko niste bili u prilici uživo slušati IMPRE§UM emitovan 1.2.2014.godine u kome se na ovu temu ćaskalo sa autorima i stalnim gostima emisije „Druga strana računara“ Noćnog programa Radio Beograda 1, odslušajte sada:

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.