Impressum o Impressumu

Reč "Impressum" je latinskog porekla i znači "odštampano" ili "za štampu", a inače označava zakonsku izjavu vlasništva, tj. autorskog prava nad nekim dokumentom ili tekstom, koja je obavezna biti istaknuta u svim štampanim medijima (knjigama, novima, magazinima), ali i web-sajtovima objavljenim u Nemačkoj, Austriji i Švajcerskoj.

Ovo pravilo, iako nije obavezno, sve se češće primenjuje i u drugim državama.

Mini jubilej – 15.-ti IMPRESSUM emitovan je 25. Januara 2014.godine u emisiji „Druga strana računara“ noćnog programa Radio Beograda 1. To je bio dovoljan povod da napišem par redova teksta o tome kako je nastao IMPRESSUM, opšte.

Dakle, pozove mene jedan od autora radio emisije „Druga strana računara“ da se nađemo u lokalnoj kafani i popijemo kaficu. Tako i bi. Nađosmo se, popismo kaficu, ali i po neko piće. Red priče, red pića, red hrane, red smeha… znate kako to već ide u kafani. Kaže on meni:

Slušaj, batice, počinjemo da radimo emisiju za Radio Beograd 1, zvaće se „Druga strana računara“, ići će u okviru noćnog programa Radio Beograda jedan svakog petka na subotu, tj. svake subote ujutru od ponoći do 4 ujutru, s’ tim da deo emisije, od ponoći do 2 ujutru ide uživo, a od 2 do četri ide snimljeni materijal… Ja bih voleo da mi ti budeš gost kad budeš mogao.

Bilo mi je drago što čujem da moj prijatelj kreće da radi autorsku emisiju o računarima. Uvek se obradujem i uvek podržavam takve projekte, valjda zato što se i sam čitavog svog profesionalnog života bavim popularizacijom informacionih tehnologija, jer ipak je ovo Balkan… Još smo mi suviše daleko od uređenih i naprednih društava kakva je na primer Evropa. Pitam ga o kojoj temi bi želeo da pričamo ako se odlučim da gostujem u njegovoj emisiji?

Ma matori, ti se profesionalno baviš informatikom dugo godina. Šta god odlučiš da pričaš, ja se slažem. Jedino ograničenje koje imamo je marketinške prirode. Znaš ono… nesmemo da reklamiramo nikog, bla-bla…

Rastanemo se uz dogovor da ću razmisliti, eventualno skicirati neku temu, poslati mu je na e-mail, pa ćemo videti. Tako i bi. Ja sam par dana pre tog našeg susreta posetio Sajam računara i potrošačke elektronike (ce&ha 2013) što mi je poslužilo kao inspiraciju da napišem tekst pod nazivom „Nije zlato sve što sija„.

Taj tekst je odlično bio primljen i od slušalačke publike i od uredništva i od samih autora radio emisije, te su me zamolili da budem njihov stalni gost-saradnik.Pristadoh! Hajde da napravimo stalnu rubriku, koju smo zamislili tako da ja svake emisije odaberem neku temu i pričam o njoj. Kao osnovu za te teme i tekstove poslužio je moj lični blog koga imam već par godinama i na kome ja, autorski, već duže vreme objavljujem razne tekstove, moja razmišljanja, utiske i stavove o raznim temama – kako o informatici, tako i o drugim temama: muzici, filmu, putovanjima… To su dakle samo moje lične impresije – nikako neki zvaničan stav, jer ja ne zastupam nikoga i ničije interese, osim svojih. Impresije – pa eto, mogla bi rubrika da se zove IMPRESSUM!

Tada bio inspiracija, a danas dodatni, pomoći medij stalnoj rubrici „IMPRESSUM“ emisije „Druga strana računara“ noćnog programa Radio Beograda 1, moj blog, na kome se trenutno nalazite i čitate upravo ovaj tekst, između ostalog, objavljuje, sve tekstove koji su bili teme IMPRESSUM-a. Takođe, na kraju svih tih tekstova/tema IMPRESSUM-a pronaćićete i audio-zapis dela radio emisije koji je bio rezervisan upravo za „Impressum“, pa ako ste propustili da slušate emisiju u „prime time“-u, istu možete čuti i ovde.

www.djurovic.in.rs – IN I TAČKA!

Subota po subota, IMPRESSUM po IMPRESSUM, sastavismo mini jubilej – 15 emisija. A teme su bili zaista raznovrsne. Pričali smo o svemu:

  • Aktuelna dešavanja: Upoređivanje cena tablet PC-ijeva sa sajma “ce&ha 2013” i priča o povećanju PDV-a na računare početkom 2014.godine;
  • Društvene mreže: FourSquare, Twitter, Instagram, Facebook…
  • IT pojave: Cloud, Blogovi, IT izumi, Prevodi…;
  • IT profesije: Serviser & Informatičar;
  • Turizam na Internetu, Internet u turizmu (dvobroj).

Nekad malo manje, nekad malo više – uglavnom zanimljive teme iz sveta informacionih tehnologija, viđene iz nekog mog ugla. Koristim priliku i pozovem sve vas, moje drage slušaoce, sve vas – drage čitaoce mog bloga, da ostavite svoje komentare, ideje, primedbe, pohvale ovde na mom blogu (to možete uraditi na dnu svakog teksta). Vaši mi komentari najviše znače – kao neki eho – kako bih znao da li to što radim, pričam, pišem i objavljujem ima nekog smisla. Kontaktirajte me i putem društvenih mreža i predložite mi teme o kojima bi ste voleli da pričamo. Ukoliko vi imate nešto da kažete i podelite sa auditorijumom, a vezano za informacione tehnologije, pozivam vas da me kontaktirate na e-mail: radoje@djurovic.in.rs kako bi smo se dogovorili oko vašeg gostovanja u IMPRESSUM i „Drugu stranu računara“.

Bilo kako bilo, planiramo da napravimo 50 IMPRESSUM-a. Dakle, očekuju nas još sijaset zanimljivih tema iz sveta informacionih tehnologija, sve negde do kraja leta 2014.godine, nakon čega imamo ideju da sve tekstove objavimo u formi knjige, pod nazivom „IMPRESSUM ALMANAH“. Zato pozivam sve zainteresovane izdavača i sponzore koje prepoznaju svoj interes u ovim tekstovima, da mi se jave kako bi smo dogovorili saradnju.

Na kraju, želeo bi da promovišem novi (stari) znak IMPRESSUM-a – to je simbol „§“, napravljen od duplog slova „S“ (na vašoj tastaturi naći ćete ga kao alternativni simbol na tasteru slova „M“ – AltGr+<M>). To je usvojen simbol za reč/pojam „Impressum“, te, u buduće, kada naiđete na natpis IMPRE§UM, znajte da je reč o ovom IMPRESSUM-u!

L-Impressum18

Ukoliko niste bili u prilici uživo slušati IMPRE§UM emitovan 26.1.2014.godine u emisiji „Druga strana računara“ Noćnog programa Radio Beograda 1, to možete učiniti sada, tj. odslušati deo te emisije:

 

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.