Aktuelne novosti, tj. nove aktuelnosti

Poslednjih dana puno toga novog i zanimljivog se dešava u IT svetu. Evo, recimo, zanimljiva vest je da je, svima nam poznata, kompanija „Google“ prodala još poznatiju američku telekomunikacionu kompaniju  „Motorola“ kineskoj kompaniji „Lenovo“, koja je u IT svetu postala poznata nakon kupovine proizvodnje personalnih računara od svetskog giganta „IBM“-a.

Kad smo već kod „Lenova“ i „IBM“-a, krajnje zanimljiva vest je i da je „Lenovo“ otkupio i proizvodnju x86 serverske jedinice od „IBM“-a. Da li to znači da je IBM definitivno zapao u najveću krizu do sada ili se, pak, okreće onom tržišti na kome dominira – tržištu „mainframe“-ova?

Ostajući u berzanskim špekulacijama, pre par dana se pojavila vest da je sada „Google“ otkupio deo kapitala kineske kompanije „Lenovo“! Pitam se, ima li kraja ovim mešetarenjima?

Krajnje, što bi rekli, „hot“ (vruća) vest od prošle nedelje je i da je „Microsoft“ dobio novog „šefa“. Amerikanac indijskog porekla Satji Nadela zamenio je Stiv Balmera, a vlasnik „Microsoft“-a, najbogatiji čovek na svetu, gospodin Bil Gejts rešio je da se ponovo malo više uključi u rad svog „Microsoft“-a. Čestitke i jednom i drugom.

Ali, u ovom tekstu neću se baviti ovim aktuelnostima koje možete i sami pročitati na gotovo svim medijima. Dakle, ovo su bile aktuelne novosti, a u nastavku se bavim novim aktuelnostima.

 „Microsoft“ investira 15 miliona $ u „Foursquare“. Pojavile su se informacije da bi „Microsoft“ mogao da investira 15 miliona dolara u „Foursquare“, tzv. soc-net servis baziran na geo-lokacijama. „Wall Street Journal“ javlja da se radi o višegodišnjem ugovoru između dve kompanije. „Foursquare“ je na svom blogu objavio da će omogućiti „Microsoft“-u pristup bazi podataka sa lokacijama, koje će se naći na „Microsoft“-ovim hardverskim i softverskim proizvodima. „Foursquare“ je takođe objavio i da ima preko 45 miliona registrovanih korisnika, koji su se svojski trudili da prikupe podatke o 60 miliona restorana, prodavnica i lokacija, koji se nalaze na „Foursquare“ servisu. Ova cifra od 15 miliona dolara će se dodati na 35 miliona ranije prikupljenih od strane „Foursquare“-a u jednom drugom poduhvatu. Za sada, „Foursquare“ ima zvanične aplikacije za Windows 8 i Windows Phone platforme, a moguće je da je“ Microsoft“ već počeo sa integracijom „Foursquarea“ u „Bing“. Kada globalni informatički gigant, kakav je „Microsoft“,  odluči da investira u neki produkt ili servis, uglavnom ti servisi dožive ekspanziju. Takav je recimo primer kupovine poznatog „Skype“-a. Da li će se isto desiti i sa „Foursquare“-om?

Sledeći Windows 8.1 „update“ bi mogao pokretati ovaj OS direktno u „desktop“ modu. Dakle, sledeći Windows 8.1 „update“ ne samo da će korisnicima omogućiti da na „desktop“-u imaju prečice za Metro aplikacije, već je verovatno da će nakon njegovog instaliranja, sistem podrazumevano ulaziti u „desktop“. Sajt The Verge iz pouzdanih informacija saznaje da će da će izbegavanje Metro interfejsa biti podrazumevana opcija. Windows 8.1 je sa sobom doneo opciju “boot-to-desktop,” ali je moguće da će nakon „update“ to biti podrazumevana opcija. Po svemu sudeći, ove opcije će ići u korist onima koji sistem prevashodno koriste pomoću miša i tastature, jer nema sumnje da je glavni interfejs Windows 8 sistema napravljen za tablete i računare sa ekranom osetljivim na dodir. 

Podsećam, „Microsoft“ je prvobitno želeo da Windows 8 radi isključivo u Metro okruženju, a kasnije je odlučeno da i klasičan desktop bude uvršten. Sada se čini da se Windows u potpunosti vraća svojim korenima, a ove promene otvaraju i pitanje budućnosti Metro interfejsa, mada je očigledno da je on neizbežan na mobilnim uređajima. Ovo nije prvi put da Microsoft vraća stare elemente, pa je tako već vraćeno „Start“ dugme, tj. opcija koja liči na „Start“ dugme, a veruje se da će Windows 9 u potpunosti vratiti i „Start“-meni. Update br.1 za Windows 8.1 bi trebalo da se pojavi 11. marta.

Ova vest je prilično zaokupila medije, ali ih je još više zaokupila priča o tome da novi „update“ zauzima 10 Gb prostora na hard disku vašeg uređaja. Imajući u vidu da je ceo Microsoft Windows 8.1, koji se ne tretira kao „update“ već kao „service pack“ osnovnoj Windows 8 verziji zauzimao oko 16 Gb prostora na vašem hard disku za 32-bitnu verziju i oko 20 Gb za 64-bitnu verziju, postavlja se pitanje šta još zanimljivo i veliko Microsoft pakuje u ovom novom“update“-u?

I poslednja nova aktuelnost za  – Američka DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) i globalni informatički gigant „IBM“ razvijaju samouništive čipove. Zvuči kao scenariju za neki SciFi film, zar ne? Da li je naučno-fantastična vesti ili nije, ne bih znao, ali je definitivno zanimljiva. Naime, DARPA je kompaniju IBM obavezala ugovorom vrednim 3,5 miliona dolara, da kreira samouništive čipove. Ideja je da ovi čipovi imaju mogućnost da se efektivno unište u određenom trenutku ili putem daljinskog navođenja. Zvaničnici DARPA-e su izjavili da je ova i slična elektronika neophodna za operacije, jer je gotovo nemoguće pratiti svaki elektronski uređaj, koji američke vojne trupe nose sa sobom u borbu. Vojska je očigledno zabrinuta da bi ovakvi uređaji mogli zaostati nakon bitaka i pasti u neprijateljske ruke. Ukoliko bi ovi uređaji bili opremljeni samouništivim čipovima, sve što bi vojska trebalo da uradi jeste pritiskanje tastera, čineći da svi ti uređaji postanu beskorisni.

  

Print Friendly, PDF & Email


Ovo je bila tema IMPRE§UM-a, stalne rubrike emisije "Druga strana računara" @ Radio Beograd 1, emitovanog 8.2.2014.godine. Ukoliko želite preslušati audio zapis IMPRE§UMA, to možete učiniti na ovoj stranici.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.