BizIT 2015

BizIT, nova ICT konferencija u Srbiji, tačnije jedina ove vrste, po drugi put se predstavlja ovdašnjoj stručnoj javnosti.

Prvi put, rekao bih više u svojstvu ispitivanja raspoloženja među učesnicima, BizIT konferencija održana je prošle godine u maju mesecu u okviru 58.Međunarodnog Sajma Tehnike na beogradskom sajmu. Bio je to prvi specijalizovani sajam o poslovnoj primeni ICT rešenja.

BizIT-Vizual

Ove godine, BizIT je evoluirao u jedinstvenu konferenciju u Srbiji koja promoviše tehnologiju i biznis zajedno. I to se zaista i primećuje. Ove godine je sama organizacija i marketinška kampanja oko i u vezi konferencije daleko ozbiljnija što je i rezultiralo velikim interesovanjem za konferencijom. Tako su se organizatori potrudili da konferenciju smeste u prostoru koji do sada nije korišćen u te svrhe (ili barem ja nisam imao prilike posetiti neki takav skup). Obično se se, zbog lakše logistike, konferencije održavaju u hotelima koji imaju razvijene konferencijske kapacitete. Ipak, BizIT 2015 je ove godine održan u prostoru pod nazivom „Klub poslanika“, što je, po meni, vrlo originalno. Sam prostor je vrlo adekvatan konferenciji.Sastoji se od prijemnog lobija u ovom slučaju koriščenog za registraciju učesnika i odlaganje njihove garderobe. Levo se kroz „cofee-table“ prostor stiže do, moglo bi se reći, amfiteatarske sale, sa dovoljno prostranom binom, odličnim foteljama za posetioce, odličnim osvetljenjem i ozvučenjem. Desno od prijemnog lobija se nalaze se prostorije za prateće radionice na konferenciji. Tu je i „business lounge“ i restoran sa izlazom na terasu. Prostor ima i obezbeđen parking. Doduše, nedovoljan za broj posetilaca na konferenciji, ali su obližnje ulice poslužile svrsi. „Klub poslanik“ nalazi se na Senjaku (Beograd), ulica Tolstojeva br.2.

Klub poslanika1

 Klub poslanika2

Sama organizacija događaja je delovala vrlo profesionalno. Sve je funkcionisalo kako treba, od nasmejanih lica hostesa, do ekipe organizatora koji su se trudili zaista da sve „štima“. To baš i nije bilo lako budući da je bilo puno govornika, pa je satnica bila prilično „nategnuta“. Čak je i Vesna Čankarajev (PC Press) s vremena na vreme, morala da izigrava razrednog starešinu i zvonom „uteruje“ goste sa pauze u konferencijsku salu.

Konferencija je dakle, trajala dva dana: 3.-4. Novembra 2015. U ta dva dana smenjivale su se razne teme i to:

  • INFORMATIČKA INFRASTRUKTURA – Hardware in House, Cloud Computing i Virtualizacija, XaaS;
  • PODRŠKA UPRAVLJANJU I ODLUČIVANJU POSLOVNIH PROCESA, KONTROLA POSLOVNIH PROCESA – ERP, CRM, DMS;
  • KOMUNIKACIJE, TELEKOMUNIKACIJE I SERVISI – Kolaboracija, LTE, m-banking, Mrežna neutralnost;
  • EDUKACIJA I ZAPOŠLJAVANJE IT KADROVA – Reforma visokog obrazovanja, programi za edukaciju, zapošljavanje u IT kompanijama;
  • INFORMACIONA BEZBEDNOST, RACIONALIZACIJA RESURSA – Storage, Backup, Data recovery, BYOD, energetska efikasnost, optimizacija poslovnih procesa, antivirusna rešenja, DDOS i Cyber kriminal

Takođe su paralelno bile održavane radionice sa temama:

  • UNAPREĐENJE TEHNIKA PRODAJE ICT REŠENJA – Kako prodati poslovno rešenje i zadržati klijenta;
  • KOMPANIJSKI ON-LINE NASTUP – Predstavljanje putem društevnih mreža, krizni PR;
  • LTE U ŠESTOJ BRZINI – Merenje LTE performansi

Za najupornije posetioce skupa bila je organizovana i nagradna igra.

Moj stav

20151104_202658Mislim da je ovakva konferencija zaista potrebna u Srbiji. Posle ovogodišnjeg skupa jasno je da će ova konferencija ne samo opstati, nego se i razvijati u narednim godinama i postati, verovatno, najznačajnija ICT konferencija u Srbiji.

Ipak, mišljenja sam da bi govornici/predavači trebali imati više vremena. U želji da obrade što više tema i dovedu što više govornika, organizatori su bili prinuđeni da naprave vrlo gustu agendu gde su predavači imali 15-tak minuta za izlaganje. Neke su teme dozvoljavale takvu minutažu, a neke, jednostavno ne možete „sabiti“ u 15 minuta. To je dovelo i do, u nekim momentima, predugog konferenisanja i prekratkih pauza. Konferencije, pored svog primarnog cilja imaju i sekundarni, a to je prilika da se kolege sretnu i razmene međusobna mišljenja i iskustva vezana za samu temu konferencije, a to se baš i nije moglo imajući u vidu gustu agendu.

Još jedan detalj mi se nije dopao na konferenciji. Naime, ova i ovakve vrste konferencije nije moguće organizovati bez pomoći, uglavnom velikog broja sponzora. To su uglavnom kompanije iz ICT sveta i u materiji, pa je i logično da su sve te kompanije imale priliku da održe neko svoje predavanje ili prezentaciju. Ipak, po meni, umesto da kroz neku zanimljivu temu dovedu slušaoce predavanja do portfolia svoje kompanije ili poruke koju žele da prenesu potencijalnim ili postojećim klijentima, oni su kroz prilično prizemnu formu tradicionalnog marketinga prvenstveno prezentovali svoju kompaniju, a onda samu temu predavanja. Time sam ja, lično, gubio interesovanje za predavanja čije su teme zvučale vrlo primamljivo, a u stvari se radilo o pukoj prezentaciji neke kompanije.

Ipak, moj je ukupan utisak da je konferencija bila vrlo dobro pripremljena, da se imalo čuti od svega po nešto (i više od toga) i da je zaista imala epitet spone između biznisa i IT-a. Pored toga, sama konferencija je bila prilično posećena, što je i za očekivati imajući u vidu teme i njihove predavače. Organizatorima i svima nama iz ICT sveta Srbije želim da ova konferencija sledeće godine bude još posećenija i još zanimljivija. Drago mi je da sam, na neki način, bio učesnik ovogodišnjeg BizIT#2015 skupa.

Do sledeće godine…

Print Friendly, PDF & Email

Događaj

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.