Druga strana muzike

Krenuh juče da se sretnem sa jednim poslovnim partnerom na ručku, kad sretnem Baneta „GameS“-a. Baš mi je bilo drago što sam ga sreo. To je jedna zaista divna i prijatna osoba sa kojom mi je uvek zadovoljstvo popričati. Kasnije u toku dana, sretnem se sa Acom „NetFish“-em. Isti kao i uvek, brz, u poslu, sa onim njegovim prepoznatljivim smislom za humor. Dođem uveče kući. Umoran. Uzmem da izlistima dešavanja na društvenim mrežama – na Facebook-u naiđem na event – Druga strana računara – III sezona 2. emisija. Svaka čast momci! Istrajaste pune dve godine. Nastavih da čitam najavu emisije:

rnr-dsr-rb1-page-001Zbog zaista specijalnih gostiju ova emisija je SPECIAL i trajaće tri sata 00.05h – 03.00h). U studiju sa nama biće predivna dama, čovek sa kojim sam proveo najlepše muzičke dane (Peđa i Peđa) i još dvojica koji nam 17.10. obećavaju neki spektakl u Firchie Think Tank Studiju u Novom Sadu. Popiće i po koju kritiku. Večeras su naši gosti:

Trio iz Novog Sada:
Tanja Banjanin – predivna dama, vrhunski muzičar, to je dovoljno
Bogoljub Čombe Banjac – nije baš predivan, ali je Amajlija Novog Sada
Goran Kovačević – rođen da zabavlja, a osuđen da rukovodi, nekada bio mek, a sada Deccin Ye Mc
Nikola Kostić – Limeni, Lee Man, Nikki Lee Man – čovek sa više nadimaka ali jednim jedinstvenim scenskim nastupom

Predrag Mitrović – sa njim sam proveo najlepše muzičke dane (Subway & Ana Marija), a onda je čovek nestao. I posle 20 godina evo ga opet. Kao juče da je bilo. Stanovnik prelepog Praga ponovo je uzeo bas u ruke. Priča o Češkoj Rhythm&Blues muzici. I o svom Sky Bandu.

Branimir Lokner – muzički kritičar i publicista

Autori i voditelji: Vladan Nenadić i Predrag Jovanović

Sjajni gosti. Nema šta.

  • A šta je tema emisije?
  • Teme nema. Valjda su gosti dovoljna tema za sebe.
  • Gosti?
  • Pa da. Gosti emisije?
  • Koje emisije?
  • Kako koje? Pa „Druga strana računara“?
  • Druga strana čega?

Možda jeste druga strana, ali računara svakako nije. Ni „R“ od računara. To je valjda „R“ od „rock ‘n’ roll“-a.

Ekipa emisije br.3 "Druga strana računara" @ Radio Beograd 1

Ekipa emisije #3 DSR @ RadioBGD1

Kada je pre dve godine Peđa pokretao ovu emisiju (da ne kažem „projekat“) sa Vladanom pozvao me je da mu pomognem u realizaciji. Ispričao mi je priču o emisiji koja će pričati o informacionim tehnologijama, ali na neki drugi način, da prikaže neku drugu stranu… Da popularizuje i demistifikuje računare. Kako ne bi bilo previše „suvoparno“ za termin noćnog programa, ideja je bila da u emisiji gostuju i muzičari, glumci, književnici… da opišu svoje susrete i druženja sa računarima. Bile su tu razne stalne i nestalne rubrike. Bane „GameS“ je svake nedelje pričao o novitetima iz sveta igara, Aca „NetFish“ je u svakoj drugoj emisiji imao svoje priče „…iz majstorske radionice“… U emisijama su se smenjivali razni afirmisani i često neafirmisani muzičari, svirali uživo… Džoni i njegova akustara, braća Grubići, Neša Texas Flood i zajebano dobar bluz… Slušala se pravo dobra muzika uživo… Zvučalo je bolje nego studijski. Red muzike, red priče o računarima, red poezije… Sjajno smo se zabavljali. Sećam se i nežne Dacine „Treće strane računara“. Bilo je svega.

Ekipa emisije #17 DSR @ RadioBGD 1

Ekipa emisije #17 DSR @ RadioBGD1

A sada… Smenjuju se muzičari…  Više ne tako neafirmisani, već ozbiljne muzičke face. Polimiše se o propadanju „rock ‘n’ roll“-a, o tome kako je Internet ugušio onaj pravi „rock“, kako je u stvari pravi zvuk ostao u svetu analogije itd. I recite vi meni gde je tu druga strana računara? Ne kažem ja da su sada gosti lošiji ili dosadniji. Naprotiv. Veoma mi je drago što je emisija dobila na rejtingu i da se sada ne „jure“ gosti da dođu u emisiju, već se oni sami pozivaju. Činjenica da ljudi sveta informacionih tehnologija gotovo da i nema, a kad neko i zaluta u emisiju, prosto nema šta ni da kaže, jer „prime“ gost uvek bude neki muzičar.

Da se razumemo, Peđa i Vladan su moji prijatelji i to mi daje za pravo da javno izrazim svoje mišljenje – više komentar. Dugo je moja rubrika „ImpreSSum“ bila stalni sastavni deo emisije. Oni znaju da ja ovo ne pišem iz bilo kakve zle namere. Možda je ovo moj izraz nostalgije… Možda se meni više svideo onaj izvorni koncept… Možda je tada bilo više zabave, a manje biznisa…. A možda je ipak emisija nekako prirodno evoluirala. Bilo kako bilo, Druga strana računara je iščezla i postala neka druga strana druge strane.

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.