Komentari novosti iz sveta IT-a

Ovo je bila tema stalne rubrike IMPRE§UM emisije "Druga strana računara" noćnog programa Radio Beograda 1, emitovanog 26. Aprila 2014.godine. Audio zapis IMPRE§UM-a možete čuti na kraju ovog teksta.

April 2014.godine

Računari će postati umovi za sebe

Veselin Jevrosimović

Veselin Jevrosimović

Jedan od najpoznatijih srpskih privrednika, prvi čovek kompanije „ComTrade“ Veselin Jevrosimović, u kolumni koja svakog četvrtka izlazi u jednom dnevnom listu, ove nedelje priča o budućnosti računara. Prema njegovim rečima, kompjuteri bi u bliskoj budućnosti mogli da postanu inteligentni na način sličan ljudima.

”Stiv Džobs, suosnivač kompanije Apple i jedna od ikona razvoja informacionih tehnologija, izneo je još 1990. godine veoma zanimljivu misao. Priča je o tome da, kada se napravi lista efikasnosti kretanja različitih životinjskih vrsta (koliko energije utroše da bi prešli jedan kilometar), čovek zauzima ne baš slavno mesto na trećini spiska. Kondor je ubedljivo prvi.

Međutim, ono što nas, kao inteligentna bića, izdvaja od drugih vrsta je sposobnost kreiranja alata koji će unaprediti naše prirodne predispozicije. Čovek na biciklu je efikasniji čak i od kondora. E sad, prema gospodinu Džobsu, kompjuter je bicikl za mozak – alat koji može da podigne efikasnost našeg uma do neslućenih granica.

Računari bi, brže nego što mislimo, mogli postati i mnogo više od toga, možda čak umovi za sebe. Naime, poznata kuća za istraživanje i analizu IT industrije „Gartner“ predviđa da bi u narednih nekoliko godina (do 2017.), čak 10 odsto računara moglo da se bavi učenjem umesto prostim procesiranjem podataka. Ako je učenje odlika inteligencije, onda možemo reći da bi kompjuteri mogli postati inteligentni na način sličan ljudima.

Na ovome se već uveliko radi i postoje određeni rezultati, ali treba videti koliko bi brzo ovakva rešenja mogla ući u masovnu upotrebu i kakve će to implikacije imati na ljudski rod. Prateći priču Stiva Džobsa, može se očekivati da računari postanu sposobni da razvijaju sopstvene alate za unapređenje mogućnosti. To je, međutim, naučna fantastika koja budi više zebnje nego nade.“

Meni je ovo prilično „spooky“. Uvek se setim filma  Stanley Kubricka, „2001: A Space Odyssey“ iz 1968. i H.A.L.-a 9000. Što reče neko: „Dok god ima utičnice i kabla, stvar je u našim rukama!“. Ali šta ako budemo onemogućeni da stignemo do te utičnice i kabla?

Kao neko ko se ceo život bavi informacionim tehnologijama, mene lično ovakav napredak uvek raduje. Ali, kada je reč o „veštačkoj intelegenciji“, kao i o, npr. „genetici kloniranja“, apelujem na ljudski rod u celini da budu krajnje oprezni i kontrolisani. Mikronska greška u ovim stvarima može koštati čitavu ljudsku populaciju.

April 2014.godine

CIA je stvorila internet

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je internet, kao specijalni projekat, izmislila CIA i da se i dalje tako razvija, prenosi Itar-Tas.
Vladimir Putin

Vladimir Putin

Istupajući na medijskoj konferenciji u Sankt Peterburgu, Putin je kazao da je zbog toga neophodno i važno da se serveri velikih nacionalnih internet resursa drže na teritoriji Rusije, što će „zaštititi informacije“.

„To je neophodno učiniti, ali zahteva vreme i kapitalne investicije“, rekao je Putin, dodajući da sada osnovni tok informacija ide kroz servere u SAD, gde se sve kontroliše.

„Sve to (Internet) se pojavilo kao specijalni projekat CIA, tako se i razvija“, kazao je Putin.

Putin je, govoreći o zakonu koji je usvojio ruski parlament, a koji je blogere doveo u iste okvire kao i medije, kazao da „ima osnova“.

„Ne želim da dajem ocene da se ne bih angažovao ni na čijoj strani. Ali, ako konkretni čovek ima uticaj na hiljade ljudi, njegov blog se malo čime razlikuje od medija“, kazao je Putin.

Taj zakon obavezuje blogere, između ostalog, da se potpisuju ispod tekstova i ostavljaju svoju e-mail adresu, da proverevaju informacije, ne pozivaju na eskremistička dejstva.

Što se tiče blogera, ja se, lično, potpuno slažem sa Gospodinom Putinom. Vezano za priču o Internetu kao CIA projektu pak, postavljam jedno pitanje Gospodinu Putinu:

„Ako je Internet CIA projekt, šta ste čekali do sada Gospodine Putine?“

Budimo realni – Internet je nastao kada derivat projekta agencije ARPA (U.S. Department of Defense Advanced Research Projects Agency) razvijen u periodu od 1977. do 1979.godine pod nazivom ARPANET, kasnije preinemovan u DARPANET. Da li je u globalizaciju ovog projekta učestvovala CIA ili ne, skoro da je nebitno. Međutim, sve je to opšte poznata činjenica. Ali nije poznata činjenica zašto o njoj govori Gospodin Putin tek sada, kada SAD i Evropa uvodi raznorazne sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini.

April 2014.godine

Kraj jedne ere: Prodaja Nokije Microsoftu zvanično okončana

NOKIA

NOKIA

Davno, u nekim lepšim vremenima, Nokia je bila na tronu običnih mobilnih telefona. Finska kompanija je proizvodila telefon za telefonom, diktirala dizajn i ideje. O nekim klasičnim Nokia telefonima se priča i danas (Ko ne pamti Nokia 3310 telefon?). Međutim, svemu dođe kraj, pa je tako došao kraj i za Nokia brend koji smo svih ovih godina voleli. Finska kompanija je na svom sajtu objavila da je prodaja odeljenja za uređaje Microsoftu zvanično okončana. Takođe, objavljeno je da će biti izmenjena prvobitna prodajna cifra od 5,44 milijardi evra, a očekuje se veća suma zbog nedavno izvršenih izmena koje su malo odložile ovu akviziciju.

Za ovu sumu, Microsoft dobija desetogodišnju licencu na patent portfolio finske kompanije. Dodatno, Nokia do 2016. godine ne može da kreira smartfone. Nokia je objavila da će firmine fabrike u Čejanu i Južnoj Koreji ostati u vlasništvu kompanije. Microsoft je takođe objavio da će korisiti brend Microsoft Mobile umesto Nokia u budućnosti.

O kvalitetu proizvoda finske kompanije NOKIA, barem kada je reč o mobilnim telefonima, svi se slažemo da je to bila klasa! Ja, lično, ne poznajem nikog ko nije posedovao barem jedan NOKIA mobilni telefon od kada su se mobilni telefoni uopšte pojavili. Sećam se, da su pojavom mobilnih telefona u Srbiji na tržištu, ipak, u prvom momentu bili najviše dostupni Ericsson (modeli GA628 i GH688), Siemens (modeli Cx) i Motorola (modeli d460, StarTac…) mobilni telefoni. NOKIA telefoni su bili visoka klasa telefona, koji su širokim narodnim masama u prvom momentu bili nedostupni. A onda, revolucija! Svi su imali NOKIA telefona. Kupovali smo ih deci, babama i dedama… Sasvim je onda jasno, zašto su svi koji su pročitali ovu vest prilično emotivno odreagovali.

Goodbye, NOKIA!

Audio zapis IMPRE§UM-a
emitovanog u emisiji „DRUGA STRANA RAČUNARA“ @ Radio BGD1 26.4.2014.godine.
Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.