Kupi računar!

Ovom temom bavi se IMPRESSUM br.3 stalna rubrika emisije "DRUGA STRANA RAČUNARA" #5 na Radio Beogradu 1 [95,3 MHz via Avala]. Autor rubrike: Radoje Đurović

Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost Republike Srbije, kada u našoj zemlji uvozite ili kupujete IT opremu, plaćate državi porez od 20%. To se odnosi na svu račuanrsku opremu izuzev personalnih računara i komponenti od kojih se on sastoji. Prema pomenutom zakonu, u članu  23, navodu pod oznakom 7a, stoji da se ova oprema oporezuje po posebnoj, sniženoj, stopi PDV od 8%.

Ali, od 1. Januara sledeće godine, prema najavama Ministarstva finansija, situacija se menja, te će se povećati stopa poreza na dodatnu vrednost za personalne računare i komponente od kojih se isti sastoji sa 8% na 20%. Reč je o meri fiskalne konsolidacije kako bi se smanjio deficit budžeta, a računari su se, zajedno sa hotelskim uslugama, našli na listi takozvanih „luksuznih proizvoda“, za koje više neće biti privilegovane niže stope poreza, već će se oporezivati kao i većina druge robe.

Ministar finansija, Gospodin Lazar Krstić, kako prenose mediji, izjavio je da će se lista proizvoda koji imaju preferencijalni status usklađivati sa preporukama Evropske Unije, ali da je za sada sigurno da će neki luksuzni proizvodi biti prebačeni u glavnu grupu za koje važi stopa od 20% i da su tu ne samo računari, već svi IT proizvodi. Do sada su personalni računari, kako „desktop“ tako i „laptop“,  kao i osnovni monitori bili oporezovani PDV stopom od 8%, dok je većina druge IT robe, kao što su printeri, skeneri, serveri, storidži, eksterni „hard“ diskovi i ostala IT oprema bila oporezovana PDV stopom od 20%. Samim tim, dakle, mnogi artikli, neće značajno poskupeti posle 1.-og Januara, ali računare očekuje rast cena čim se prodavnice otvore posle novogodišnjih praznika.

Na Internet sajtu jedne domaće IT maloprodajne kompanije naišao sam na sledeći primer:

Laptop koji se prodaje po ceni od 36.000 dinara sa maržom od 10%, što je, kako trgovci tvrde, standardna marža za većinu računara, košta kod uvoznika 30.400 dinara. Sa PDV-om od 8% cena uvezenog laptopa raste na 32.900 dinara, a sa maržom konačna maloprodajna cena laptopa je 36.000 dinara, Sa PDV-om od 20% i istom maržom, cena laptopa iznosi će 39.800 dinara, što je uvećanje za 3.800 dinara, odnosno 10-11%.

U Ministarstvu finansija veruju da će, u slučaju da povećana cena bude negativno uticala na prodaju, što je gotovo izvesno, trgovci morati da spuste marže. Međutim, trgovci tvrde da se marže teško mogu spustiti za više od 2%, budući da su operativni troškovi prodaje oko 5%, tako da će isti laptop tada koštati i dalje 39.000 dinara, što svakako neće biti dovoljan motiv za kupce da se vrate u prodavnice.

Ovaj se odnos, tj. procenat poskupljenja uvećava proporcijalno u odnosu na cenu, pa će kod skupljih modela računara i iznos poskupljenja biti veći.

Da li zbog oštre reakcije IT populacije ili zbog pritisaka samog IT establišmenta, nedavno se pojavilo novo tumačenje odluke Ministarstva finansije, a to je da će se računarska oprema koja je do sada bila oporezovana po povlašćenoj stopi od 8% PDV možda i dalje ostati u toj kategoriji, ali da će sama snižena stopa PDV-a biti povećana sa 8 na 10%.

Dakle, cena računara će svakako porasti, ali se nezna da li za 2 ili 12%. Kako je do kraja godine ostalo još nepunih 2 meseca, možda će se pojaviti još neko, novo tumačenje najavljenih fiskalnih mera.

Budući da je razvoj informatičkog društva nebrojano puta navođen kao apsolutni prioritet našeg društva u celini, ostaje nam da se nadamo da će Ministartsvo finansije i Vlada Srbije barem delimično korigovati svoju odluku i odlučiti se za ovu blažu varijantu poskupljenja.

Bilo kako bilo, cena računara će svakako poskupeti od 1.-og Januara sledeće godine, a kako nam stižu i novogodišnji praznici, mislim da je pravo vreme za kupovinu računara. Ako ništa drugo, najavljeno poskupljenje i nastupajući praznici dobar su razlog da sebe ili neku dragu osobu obradujete lepim, vrednim, ali ipak ne preskupim poklonom.

Kako ovaj moj IMPRESSUM opasno pretenduje da poprimi oblik „teleshop“ ponude, ja ga svojim utiskom o idealnom periodu za kupovinu računara ovde završavam i odlazim da i sam sebe obradujem! Uostalom, možda i uhvatim neki novogodišnji popust!

Audio snimak rubrike IMPRESSUM na ovu temu u emisiji „Druga strana računara“ na Radio Beogradu 1 emitovane 2.11.2013.godine možete preslušati ovde:

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.