Let the game begin!

windows-10-surface_storyJoš 38 dana do lansiranja najnovijeg Windows 10! 29.Jul je dan kada će Microsoft Windows 10 biti i zvanično lansiran svim njegovim korisnicima. Po prvi put, u formi „update“-a postojećeg operativnog sistema. Nekako čudno zar ne? Svakim lansiranjem predhodnih verzija ovog operativnog sistema u svetu se dizala poprilična prašina. Pompa, fanfare, trka za kupovinom najnovije verzije, raspitivanje šta je novo, koji drajveri rade, a koji ne… Ovoga puta, sasvim drugačije. Pompe i fanfare ostaju, ali umesto da vi trčite u shop kako bi ste nabavili svoju verziju najnovijeg Windows-a, on vam sam dolazi na vrata, tj. na računar… ili tablet …ili telefon!

Povodom premijere novog operativnog sistema, Microsoft Srbija organizovao je sjajan izazov pod nazivom „10 dana na Windows 10“.  Cilj nagradnog izazova je da 10 osoba iz različitih profesionalnih oblasti 10 dana radi i živi na novom Windows 10 operativnom sistemu, kao članovi tima Windows Insider Programa.  Svoja iskustva učesnici ovog izazova će svakodnevno deliti putem svojih profila na društvenim mrežama, prvenstveno Facebook-u i Twitteru. Baš dobra ideja, zar ne?

Bilo kako bilo, eto i mene u izazovu „10 dana na Windows 10“. Ja nisam nikakav IT geek, niti Windows freak, a najmanje ložač koji trči da prvi proba novi proizvod. Na protiv, pripadam onoj skupini IT profesionalaca koji prepusti isprobavanje novih proizvoda nestrpljivim klincima. Ne volim da „izmišljam toplu vodu“. Ovog puta, izazov je zagolicao moju radoznalost i eto mene na novom Windows 10 narednih 10 dana. Verujte da nije lako. Odlučio sam da zaista živim i radim 10 dana na novom Windowsu 10. Budući da je računar moje osnovno sredstvo za rad bez koga ne mogu da funkcionišem, mogu vam reći da imam tremu! Ipak, nekako se nadam da ću se brzo navići. Barem mi na prvi pogled Windows 10 ne izgleda toliko drugačije o Windows-a 8.1 na kome trenutno radim. Mada…

U svakom slučaju, moj kompanjon u ovom izazovu je Asus T100 tablet na kome je instaliran 32-bitni Microsoft Windows Home Insider Preview Build #10074. Simpatičan tablet sa tastaturom koga pokreće Intel-ov procesor Atom Z3740 na 1,33 GHz sa 2 Gb RAM-a. Kapacitet lokalnog, tzv. hard diska, tj. magacinske memorije je 30 Gb. Moram da priznam da nisam izdržao niti sekund, već sam odmah pokrenuo „update“ na novu verziju #10130. Preuzimanje verzije je trajalo nekih pola sata, a instalacija Boga mi dobrih sat i nešto malo više vremena. Sviđao mi se intutivni instalacioni screen. Crna pozadina, bela slova. Jednostavno i jasno! „Na vrhu piše: „U toku je instalacija Windows 10. Ovo može potrajati. Zavalite se udobno i sačekajte!“ (ovo je samo moj slobodan prevod – nije baš tako pisalo do reči do reči). U sredini je veliki rotacioni progres bar koji prikazuje procenat izvršenja, a pri dnu 3 natpisa (grupe): Kopiranje, Instalacija i Podešavanja i pored svakog natpisa, u zavisnoti koji je od njih trenutno aktivan, stoji procenat izvršenja, tako da u svakom momentu znate dokle je stigla instalacija vašeg Windowsa 10! I tako, sve je proteklo bez problema, a to je bio moj prvi kontakt sa Windows 10!

Kako bih napravio što bolju paralelu između Windows 8.1 koji trenutno koristim i novog Windows 10, upravo instaliram na svom laptopu, kao virtuelni računar, Microsof Windows 10 Build #10130. Videćemo kako će sve funkcionisati kad instaliram sve aplikacije koje koristim svakodnevno. O mojim ličnim impresijama vezanim za novi Windows 10 više ćete saznatai u narednih 10 dana upravo ovde, na mom blogu. Neka vrsta eksluzivne pred-premijere Windows 10! Zato vas pozivam da pratite moj blog, kao i moje profile na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram itd. Budite u toku i spremni dočekajte Windows 10 na svom računaru.

Stay tuned!

P.S. Izazov „10 dana na Windows 10“ počinje 21.Juna u 00.01h a završava se 30.Juna u 23.59!
Print Friendly, PDF & Email

10 dana na Windows 10! #W101010 (T-10)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.