3-u-1

Već je Windows 8 nagovestio smer razvoja ovog operativnog sistema, a Windows 10 definitivno realizovao tu ideju: JEDAN OPERATIVNI SISTEM ZA SVE PLATFORME! Dakle, koristili računar, tablet računar ili mobilni telefon, vaš operativni sistem je Windows 10, koji, pri tome, gotovo identično izgleda na svim platformama. U stvari, moglo bi se reći da je „responsive“, kako je sada to moderno reći, što znači da se prilagođava veličini displeja vašeg uređaja. Ipak, ne prilagođava se samo prikaz, već i kompletna funkcionalnost platformi, tako da je, gledajući iz konstruktorskog aspekta, Windows 10 zaista krupan kolač kojeg je trebalo ozbiljno zgrabiti.

U okviru „10 dana na Windows 10“ izazova (#W101010) u organizaciji Microsoft Srbija, ja testiram, bolje reći koristim, Windows 10 na tablet računaru i na desktop/laptop računaru i to kao virtuelnu mašinu. Nisam u mogućnosti da isti probam i na mobilnom telefonu, ali budući da privatno koristim Microsoft Lumia telefon na Windowsu 8.1, biće to odlična prilika za upoređivanje. Napominjem da koristim tzv. beta verziju 10130 u okviru Windows Insider Programa, što znači da je moguće da se neke funkcionalnosti još uvek na dorađuju, te da neke možda uopšte i ne funkcionišu.

All-in-one-Win10

All-in-one: Windows 10

Dakle, sama ideja da jedan operativni sistem pokrije sve platforme mene je lično oduševila, ali i probudila jedan crv sumnje. Naime, ja samo još odavno i ovde na mom blogu, a i na gostovanju u emisiji „Druga strana računara“ na Radio Beogradu 1, u tekstu pod nazivom „Trostruki salto“ govorio o riziku razvoja jedne platforme za više vrste hardvera. Naime, to se upravo dogodilo i sa Andriod operativnim sistemom, koji veoma različito radi na raznim hardverskim platformama. Pri tome, sam razvoj operativnog sistema je morao trpeti,  jer se morao prilagođavati istovremeno svim platformama. Sa druge strane, iOS pokazuje zavidnu stabilnost upravo zbog toga što se razvija za poznatu hardversku platformu koju razvija opet ista kompanija – Apple. Iz tog razloga sam se radovao kada je Microsoft objavio da je kupio Nokia mobilne telefone. Ista je priča i sa Microsoft Surface Tablet računarima. Sa druge strane, Windows decenijama radi na personalnim računarima i serverima različitih proizvođača hardvera. Činjenica je i da je sam Microsoft, razvojem Windows OS-a praktično usmeravao proivođače hardvera, tj. na neki način diktirao sam razvoj hardvera.

Bilo kako bilo „All-in-One“ Windows 10 je sjajan koncept, što ujedno dovodi do jedinstvene „Prodavnice“. E sad, kad kažem jedinstvena prodavnica, to znači da će zaista postojati centralni „application store“, ali da će u zavisnosti od platforme preko koje pristupate Prodavnici biti i prikazivane aplikacije upravo za tu platformu, te se može desiti da vaša omiljen aplikacija na mobilnom telefonu nije razvijena za PC platformu. Jedinstveni operativni sistem donosi još mnogo mogućnosti, a o tome u nekom narednom tekstu.

Stay tuned!

Print Friendly, PDF & Email

10 dana na Windows 10! #W101010 (T-9)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.