Sinergija #14

Izgleda da ću ja morati prvi da dam „review“ ovogodišnje Microsoft Sinergije #14! Osećam se važnim. Pa, da krenemo!

Ovogodišnja Sinergija opravdala je naziv najbitnijeg godišnjeg IT skupa u Srbiji. Možemo mi da volimo Microsoft ili ne, činjenica je da je i ove godine Sinergija okupila veliki broj IT stručnjaka i to iz cele naše regije što u formi posetioca, što u formi predavača.

Hotel Crown Plaza Beograd ugostio je u preko 7 odličnih sala za konferencije ovu ozbiljnu IT konferenciju koja je trajala od 20. do 23.Oktobra 2014.godine. Prva dva dana bila su, tzv. open, tj. techical days, dok je, sada već tradicionalno, 22.Oktobar bio organizovan kao „Public sector day„, a poslednji dan konferencije, 23. Oktobar kao „Business day„. Ali, krenimo redom.

Ovogodišnji slogan Sinergije bio je „Full Value„, što i jeste bio odličan slogan s obzirom na fokus cele konferencije, a on je bio:

  • Clouds;
  • Microsoft Azure platforma;
  • Office 365;
  • Windows 8.1 on all platforms

Sinergija14

Bogata agenda konferencije bila je organizovana putem 61 predavača iz čak 13 zemalja, a preko 50% predavača je bilo iz Srbije, a otvorio ju je, u Keynote-u, direktor Microsoft Srbije, Željko Vujinović. Inače, za one koji neznaju, Microsoft je osnovan još 1975.godine, a u Srbiji je došao tek 2002.godine, kada je Vlade Republike Srbije potpisala sporazum o strateškoj saradnji u oblasti IT-ja sa Bilom Gejtsom. Kasno jeste stigao u Srbiju, ali je već u 2005. Microsoft otvorio sjajan razvojni centar koji zapošljava preko 180 ljudi i to prosečne starosti ispod 30 godina, što je zaista za pohvalu.

Vratimo se na zanimljiva predavanja, kojih je, prema mom interesovanju, više bilo u prvom nego u drugom tehnical day-u. Uverite se i sami na ovom linku. Bilo je zaista puno dobrih priča o implementaciji Office365 zajedno sa Lync-om, SharePoint-om OnLine i Exchange-om  OnLine, Azure platformi i korišćenju kao drugi data centar, Inovacijama u MS Dynimic NAV-u 2015, SQL Serveru 2015, izuzetno puno priče o Cloud-ovima, Private Cloud-ovima, Hybrid-rešenjima, itd.

Sinergija2014_1

Windows 8.1 zauzeo je zaista bitno mesto na ovogodišnjoj konferenciji. Koncept jednog operativnog sistema na svim hardverskim platformama, a posebno na mobilnim uređajima, bila je ključna tema ove Sinergije.

Od predavača iz regiona izdvajam predavanje uvek zanimljivog MVP-a, Damira Dizadarevića iz Bosne i Hercegovine, na temu koja je zaintrigira mnoge IT stručnjake, a to je da li će i dalje želeti da za pet godina rade taj posao. Ovo predavanje je dalo odgovore i početnicima i IT stručnjacima u kom smeru treba da se kreće njihova edukacija. I predavanje Omara Kudovića na temu Lync & O365 je zavređivalo moju pažnju. Iako u 9.00h drugog dana konferencije, predavanje je bilo relativno posećeno, verovatno i zbog vedrine samog predavača, koji je kao ljubitelj dobrih vina poneo par boca istih i aktivne učesnike darivao.

E, sad, da ne bih ja zvučao kao Microsoftov MVP (Most Value P….), jer to i nisam, evo mojih intimnih impresija o ovogodišnjoj Sinergiji:

Mislim da je ovogodišnja Sinergija bleđa kopija prošlogodišnje, a prošlogodišnja bleda slika one predhodne. Iz godine u godinu, sam koncept konferencije prilično bledi. Primetno je osetno smanjivanje budžeta, pomalo mlaka marketinška aktivnost, nedostatak off-topic i zabavnih sadržaja u cilju animiranja učesnika i samog, neke vrste, glamura koju je Sinergija kao centralni godišnji IT skup u Srbiji nosila. Mali broj sponzorskih kompanija, prilično uspavana biznis aktivnost na marginama, sve je to pratilo ovogodišnju Sinergiju.

Sa druge strane, a to govorim kao neko ko nije poseban fan Microsofta, niti bilo koje druge globalne kompanije, prilično sam iznenađen agilnošću u biznisu koju je Microsoft pokazao na ovoj konferenciji. Kao da je dolazak Satya Nadella na čelo Microsofta donelo neku novu energiju i entuzijazam ovom informatičkom gigantu i probudila taj osećaj prilagodljivosti tržištu i biznis trendovima. Lično sam oduševljen konceptom jednog operativnog sistema na svim platformama, budući da smo svi, pored svojih lap-topova u svakodnevnom radu počeli koristiti i tablet-računare i mobilne telefone. To, doduše nije koncept koji je sam Microsoft lansirao, ali je razlika u odnosu na konkurenciji što ista proizvodi jedan koncept za sve uređaje koje sama proizvodi, a Microsoft nosi teret dizajniranja takvog operativnog sistem, koji će odgovarati svim platformama raznih proizvođača hardvera. Tako se na konferenciji čuo sve glasniji pojam „bring your own device“ od koga se sistem administratori ježe, ali koji zaista predstavljaju realnost.

Još jedno izuzetno pozitivno iznenađenje koje sam čuo na konferenciji je i da se Microsoft prilično otvorio prema drugim operativnim sistemima, uvažavajući ih kao lojalnu konkurenciju, ali uvažavajući, pre svega, svoje korisnike koji imaju pravo da izaberu operativni sistem koji im se najviše sviđa, te hardver koji nosi taj operativni sistem, ali im ne treba uskraćivati pravo na korišćenje drugih omiljenih Microsoft proizvoda, kakav je, na primer, Microsoft Office365. Tako danas upravo ovaj proizvod u svojoj punoj funkcionalnosti imate u ponudi za sve operativne sisteme, što je zaista sjajno i pre svega, izuzetno komforno korisnicima.

Dakle, da sumiram, sama Sinergija#14 je, organizaciono, izgledala kao i svaka druga prosečna IT konferencija, ali je sam utisak kompenzovala Microsoft-ova iznenađujuća biznis agilnost, što je izuzetno pohvalno i ključni utisak same Sinergije. Do sledeće godine…

U narednom tekstu pišem o utiscima sa Public i Business day-a ovogodišnje Sinergije #14.

 WP_20141021_002

Print Friendly, PDF & Email

Zahvaljujem se firmi "Računajte na računare" i emisiji "Druga strana računara" noćnog programa Radio Beograda 1, te samom Microsoftu Srbija što mi je omogućila da u svojstvu akreditovanog novinara pratim ovogodišnju Sinergiju#14.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.