Upoznajte FOURSQUARE (4sq)!

Društvena mreža koja se bazira na geolociranju, ne tako poznata kod nas, koliko u svetu:

 FourSquare

ili skraćeno:

4sq

FourSquare, tj. 4sq je veoma popularna društvena mreža koju često nazivamo i geolokacijski servis, budući da se zasniva na lociranju svojih „članova“, tj. korisnika putem GPS-a, WiFi-a, 3G-a, itd… Budući da je osnovna tema ove mreže geolociranje, najrasprostranjenija je na mobilnim telefonima, smart-ovima, tabletima i svim ostalim urbanim gedžetima, bez kojih je danas život nezamisliv.

Oficijalna web adresa 4sq-a je: www.foursquare.com. Pošto je ipak najveća primena ove mreže na mobilnim telefonima, tako je i FourSquare urađen za sve moguće platforme mobilnih telefona:

  • IPhone
  • Android
  • BlackBerry
  • Windows Phone
  • WebOS
  • Symbian, Series 40 (Nokia)

Posetite ovaj link kako bi ste preuzeli aplikaciju za vaš mobilni telefon ili jednostavno posetite web sajt FourSquar-a namenjen mobilnim telefonima na adresu: m.foursquare.com.

FourSquare omogućava da se “check-in“-ujete, tj. prijavite u raznim restoranima, kafićima, barovima, parkovima, shopping molovima i svim drugim lokacijama od interesa. Redovnim prijavljivanjem putem 4sq-a dobijate poene u zavisnosti sa kime ste se prijavljivali (sa kojim drugim korisnicima 4sq-a) i dobijate bedževe koji su simpatična stimulacija za dalje “igranje”. Ako se često prijavljujete u nekom lokalu, onda možete postati „Mayor“ odnosno „Glavni baja“ u tom lokalu, u virtuelnom svetu.

Prvo pitanje koje postave ljudi koji nikada nisu koristili FourSqure: „A šta ja imam od toga?“ Kao i na svakoj drugoj društvenoj mreži, 4sq omogućuje lakše povezivanje sa vašim prijateljima. Tako da, ukoliko ste negde u nekom kafiću i tamo se prijavite, vaš prijatelj koji takođe koristi 4sq će to videti i znaće gde da vas nađe da recimo popijete piće zajedno. Ja sam u početku smatrao da nema potrebe da odajem svoju lokaciju, ali vremenom se pokazalo da mi to „check-in“-ovanje donelo neke vrlo pozitivne i korisne stvari.

Druga, mnogo bolja pogodnost koju nudi FourSquare je to da recimo kada sedite u nekom restoranu ili kafiću, ostavite recenziju šta vam se dopalo u tom lokalu i savet ostalim korisnicima šta da naruče, koje piće je dobro, šta je skupo ili recimo koja je Wi-Fi šifra.

Interesantno je i da kada odete u inostranstvo, gde je 4sq razvijeniji i popularniji nego kod nas, možete uvek naći neki „Specials“ u gradu. Specials je specijalna ponuda lokala, gde vas nagrađuju ukoliko se prijavite putem 4sq-a u njihovom lokalu. Pa tako dobijete recimo besplatan čaj uz ručak i besplatno pivo ako dođete sa još dva prijatelja, ili dobijate popust od 20% ukoliko se „check-in“-ujete baš u njihovom kafiću. Ima zaista raznovrsnih pogodnosti i popusta. Nažalost, kod nas ova vrsta promocija lokala još nije zaživela.

Pored toga što vaše prijave mogu videti prijatelji na 4sq, možete ih podeliti i na društvenim mrežama: Facebook i Twitter. Integracija sa ove dve mreže je odlično urađena.

Interfejs aplikacije je potpuno intuitivan i lagan za korišćenje, prijatnog dizajna. Kada uđete u aplikaciju, videćete 4 „taba“: Friends, Explore, Lists i Me.

Na Friends jezičku ćete videti sve aktivnosti vaših prijatelja, odnosno onih koji su se poslednji „check-in“-ovali.

Explore jezičak nudi opcije pretraživanja okoline i potencijalnih lokacija koje bi želeli da posetite. Možete podesiti radijus u kom opsegu oko vaše trenutne lokacije tražite neki lokal ili adresu, možete pogledati šta je preporučeno ili šta je aktuelno u tom momentu. Pored toga možete filtrirati rezultate po: „Specials“-ima, hrani, kafi, noćnom provodu, prodavnicama, građevinama u okolini, poznatim lokacijama na otvorenom. Nakon toga u svakoj toj kategoriji možete još preciznije filtrirati rezultate.

Na Lists „tab“-u imate izlistane savete („tips“) koje ste obeležili da planirate da uradite i one koje ste već uradili.

Na Me jezičku imate broj vaših poena u poslednjih 7 dana, „Leaderboard“, odnosno listu vaših prijatelja sa bodovima poređani od najboljeg do najgoreg u poslednjih 7 dana. Tu možete da odmerite snage, ko je veći 4sq „manijak“. Na ovom „tab“-u imate i druge statistike u vezi mesta koje ste posetili i gde držite „Mayorship“.

Sam „Check-In“ (prijavljivanje na neku lokaciju) se radi vrlo jednostavno – kliknete na dugme „Check-In“, FourSquare će uz pomoć GPS-a pronaći vašu trenutnu lokaciju i izlistati lokacije u vašoj blizini na koje možete da se prijavite. Ukoliko imate Wi-Fi ili 3G Internet, GPS će lakše i brže utvrditi vašu lokaciju. Na samom „check-in“-u možete ostaviti komentar. Nakon toga možete i ostaviti „Tip“ (savet), šta raditi u tom lokalu po vašoj preporuci i „upload“-ovati fotku koja prezentuje lokal ili nešto iz lokala. Možete sam „check-in“ podeliti na društvenim mrežama, a možete i isključiti te opcije.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Da li i vi koristite FourSquare? Kako vam se čini ovaj servis?


NAPOMENA: Dobar deo ovog teksta preuzet je u celini ili u delovima sa web adrese: http://www.srbodroid.com/recenzije/aplikacije/foursquare/.
Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.