Na ivici

Smišljajući naslov za ovaj tekst, u glavi mi se vrti muzički spot i melodija – „Livin’ on the edge“ by Aerosmith.

Vratimo se malo u prošlost. Sećate li se svojih početaka na Internetu i HTML-u? (ovo pitanje postavljeno je malo starijim generacijama). Ja sam svoje prvo surfovanje po Internetu započeo Netscape Navigator-om. Prvi svoj „home page“ pisao prilagođen za ovaj Internet browser. A onda sam prešao na Interent Explorer, zato što ga je svaka nova verzija Microsoft Windows-a imala ugrađenog u operativni sistem. Računao sam da Microsoft „native“ Internet browser mora raditi stabilnije nego Internet browser drugog proizvođača, što je u tom momentu i bilo tako. Internet Explorer (IE) je radio i mnogo stabilnije i mnogo brže. Onda su plug-inovi počeli da zatrpavaju IE, a usklađivanje verzija postala prava mora. Ovu prazninu popunjava Mozila sa svojim Firefox-om. Novi koncept, brže surfanje… A onda je i Firefox počeo da štuca. Pravo vreme za pojavljivanje Google Chrome-a. Ogoljen, bez bremena teških plug-inova. Priznajem da je moja „migracija“ sa Firefox-a na Chrome trajala nešto duže. Ovog puta sam bio oprezniji. Nije mi se sviđala ideja da ponovo menjam browser. Ponovo građenje favorit-liste, podešavanja… Negde u pozadini, svoju publiku entuzijasta je imala i Opera. Apple-ov Safari je browser koji je imao svoju publiku među korisnicima Macintosh računara. Ekspanzijom iPhone-a i iPAD-ova, njegova publika je porasla, ali ta grupa nikad nije postala, tzv. „kritična masa“ koja bi Safari-ju predala tron najkorišćenijeg Internet browser-a u svetu.

Project-Spartan

Budući da je Google Chrome upravo postao onako trom i prepun „plug“-inova kao svojevremeno IE, Microsoft u pravom momentu lansira projekat Spartan. Novi Internet browser u okviru Windows 10. Sam naziv projekta treba da asocira na Internet browser koji će biti ogoljen do srži – lagan, brz i oštar. On to upravo i jeste – izuzetno user-friendly browser. Ipak, novi browser mora da ima nešto što drugi nemaju. I ima! Prvi i jedini browser koji vam dozvoljava da direktno na stranicu Internet sajta koji pregledate na svom browser-u i samo u okviru njega, ostavite napomenu i kao takvog ga podelite sa svojim prijateljima, kolegama i pratiocima na društvenim mrežama. Prilično zgodna opcija za pisanje „Help“-ova korisnicima.

I tako, par nedelja pre svetske premijere novog Windows 10, novi Internet browser pod kodnim imenom „Project Spartan“ postaje EDGE! U kombinaciji sa Cortana-om, ovaj browser preti da preuzme tron! Ali, neka ovaj moj tekst bude samo „teaser“. Sačekajte 29.Jul i uverite se i samo!

Microsoft EDGE - novi Internet browser

Microsoft EDGE – novi Internet browser

Print Friendly, PDF & Email

10 dana na Windows 10! #W101010 (T-8)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.