Internet kancelarija

Od kada sam počeo profesionalno da se bavim informacionim tehnologijama, a to nije bilo tako skoro, moj je san bio, tzv. „udaljena kancelarija“. Dakle, moja je želja bila da mogu raditi kako u kancelariji, tako i od kuće ili iz lokalnog kafića, bez ikakve razlike. Čemu informacione tehnologije, ako mi koji se bavimo istim ne možemo koristiti maksimalne blagodeti istih.

Sećam se svojih prvih početaka na tom dugom putu, dok još nije ni Internet postojao u našoj državi. I pre toga, dok smo još uvek radili na DOS-u (eng. Disk Operation System). Tada čak nismo ni TCP/IP mreže koristili, već Novell-ov IPX i Microsoft-ov NetBIOS. Još ranije, sećam se softvera koji se zvao „LapLink“ i direktno povezivao dva računara, tzv. serijskim kablom (dok još nisu ni postojale organizovane računarske mreže). Kakvo oduševljenje je stvarao podeljeni displej ispred mene, na čijoj se levoj strani nalazi moj „C“-disk, a u desnom prozoru „C“-disk povezanog računara. Sjajno! Možemo da razmenjujemo datoteke! Onda sledi pojavljivanje legendarnog „PC Anywhere“-a firme Symantec, koji je omogućavao povezivanje dva računara putem, tzv. komutiranih modema. Revolucija! „LapLink“-om smo mogli povezati dva računara u jednoj prostoriji (ograničavajući faktor bila je dužina serijskog kabla), a „PC Anywhere“ je mogao povezati dva udaljena računara putem telefonske linije. SJAJNO!

Pojavljivanje „PC Anywhere“-a i softvera sličnom njemu predstavlja početak ere pojavljivanja BBS-ova, a prenosno i, po meni, samu preteču Interneta kakvog danas poznajemo. Naravno, povezivanje dva računara „PC Anywhere“-om predstavljao je tek pionirski pokušaj i još uvek smo mogli samo sanjati o, tzv. „udaljenim kancelarijama“. Prava revolucija se svakako desila tek pojavom Interneta i to, na početku, u delu vezanom za elektronsku poštu. Pojavom ovog Internet servisa, te njegove munjevite ekspanzije kako u poslovnom svetu, tako i u personalnom korišćenju, potreba za pristupom e-pošti bez obzira gde god se nalazili postaje neophodnost, te tako i kreće ostvarnje mog sna.

Pristup, prijem i slanje e-mailova posebno je dobilo na ekspanziji pojavom, tzv. pametnih telefona i mobilnog Interneta. Pošto sada imamo mogućnost pristupiti svojim e-mailova gde god se našli i to 24/7/365, sada su naši apetiti porasli ili je to nametnuo tempo današnjeg poslovanja. Dakle, e-mailove imamo, ali šta je sa našim dokumentima. Kako njima da pristupimo, gde god da se nalazimo? Putem, tzv. „cloud“-ova!

To je, u stvari, logičan sled razvoja informacionih tehnologija. Ja sam, ovde, na mom blogu, već pričao o „cloud“-ovima, a tema se zvala: „Šetnja po oblacima“. Kod „cloud“-ova se desio višestruki interes i potrebe IT industrije za ovom pojavom.

Prvi razlog pojave „cloud“-a bila je skorašnja „svetska ekonomska kriza“, koja je kompanije naterala u redukciju troškova i štednju, a, nekako, u svakoj kompaniji, IT se prvi našao na udaru. Kako bi smanjili troškove u nabavci i održavanju IT resursa, među kojima se nalaze i IT stručnjaci, pojavila se ponuda tzv. „cloud“-ova, odnosno, više nije bilo potrebno da nabavljate glomazne IT sisteme, servere, mrežnu opremu, komplikovane softvere i skupe IT stručnjake, već ste mogli da zakupite svoje resersue (i to tačno onoliko koliko vam je u tom momentu potrebno) kod, tzv. DATA CENTAR-a (specijalizovanih IT kompanija koje se bave iznajmljivanjem IT resursa), a da više nemate troškove niti nabavke i održavanja celokupnog sistema, niti glavobolje oko bezbednosti svojih podataka. O tome se sada brinu „cloud“-ovi.

Drugi razlog pojave „cloud“-ova je upravo tema ovog teksta – udaljena kancelarija. Dakle, e-mailovima možemo prići i koristiti ih gde god se nalazimo, a šta je sa našim dokumentima, multimedijalnim sadržajima i slično. Tu na scenu stupaju „cloud“ rešenja, a ima ih zaista puno OneDrive, DropBox, G-Drive, iCloud… od jednog do 15 Gb besplatno, a ako imate potrebe za više, zakup prostora zaista nije preterano skup. Sve što je potrebno da svoje fajlove smestite u „cloud“ i onda možete pristupiti istim odakle god želite – potreban vam je samo pristup Internetu.

Konačno, e-mailovima možete prići gde god da ste, dokumentima takođe. Iste možete pročitati, pregledati. Ali kako ih kreirati? Dakle, treba nam identičan softver za, npr. pisanje dokumenata, ali koji nije instaliran niti na našem kancelarijskom računaru, niti na našem kućnom računaru, niti na našem tablet-u ili telefonu, već da se nalazi negde na Internetu.

Sjajno rešenje je upravo „Office 365“ kompanije Microsoft.  Ako ste koristili, npr. „Word“ na svom računaru u kancelariji za pisanje poslovnih dopisa i isti sačuvali negde na nekom „cloud“-u, jasno vam je da istom možete pristupiti i pročitati ga i sa računara od kuće, ili sa svog tablet-a. Ali šta uraditi, ako dokument morate izmeniti odmah, a niste u kancelariji, a na svom tablet-u ili telefonu nemate instaliran „Microsoft Word“, jer vaš, na primer, pametan telefon nema dovoljno memorije za to? E tu na scenu stupa „Office 365“. Vi i nemorate imati instaliran „Microsoft Word“ na svom računaru. Da banalizujem, on je već instaliran na Internetu, a vi mu pristupate upravo preko Interneta kad god poželite. Pored ove pogodnosti, sjajna je i mogućnost da, praktično, plaćate licencu za korišćenje ovog softverskog paketa upravo onoliko koliko ga koristite, tj. za vremenski interval koji vam je potreban. „Office 365“ je prilično zanimljiv proizvod, koji zaslužuje više prostora na mom blogu, pa ću u sledećm tekstu više pisati o njemu.

Vraćajući se na temu ovog teksta, želim da ga završim sledećom konstatacijom: Nekada je u poslovanju INFORMACIJA bila najskuplja, a danas je VREME. Internet kancelarija je pravi odgovor na to!

Neverujem da ste propustili uživo emitovanje IMPRE§UM-a, stalne rubrike radio emisije „Druga strana računara“ @ Radio Beograd 1, ali ako se to ipak nekim čudom i desilo, evo šanse da popravite stvar:

  

Print Friendly, PDF & Email


"Internet kancelarija" je tema kojom se bavio i IMPRE§UM, stalna rubrika emisije "Druga strana računara" u okviru noćnog programa Radioe Beograda 1. Uživo emitovanje IMPES§UM-a bilo je 1.marta 2014.godine oko 00.35h.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.