Office 365

O Office365 pričalo se i u IMPRE§UM-u, stalnoj rubrici emisije "Druga strana računara" u okviru Noćnog programa Radio Beograda 1, u noći između petka i subote, 8.Marta 2014.godine. Ukoliko ste propustili da poslušate "uživo", audio zapis IMPRE§UM-a možete čuti ovde.

Početkom marta meseca 2014.godine, u hotelu „Crown Plaza“ Beograd, a u organizaciji kompanije Microsoft organizovano je, tzv „in-person“ predavanje, tj. radionica gospodina Pitera Majersa. Evo kako je glasio poziv:

Pridružite nam se na putovanju po Centralnoj i Istočnoj Evropi na temu Business Intelligence i Big Data i upoznajte najnovije Microsoft tehnologije koje se odnose na to kako da istražite, analizirate, vizualizujete i dobijete uvid kako u strukturirane, tako i u nestrukturirane podatke.

Gospodin Piter Majers je inače, IT stručnjak iz Australije koji radi sa Microsoft bazama podataka i razvojnim proizvodima od 1997. godine. Trenutno je angažovan kao stručnjak za sve Microsoft Business Intelligence proizvode i pruža mentorstvo, tehničke treninge i osmišljava sadržaj treninga za SQL server, Office i SharePoint.

Predavanje je bilo održano na engleskom jeziku. Budući da je tema „Business Intelligence“ izuzetno aktuelna, predavanje, posećenost i organizacija je bila zaista odlična i za svaku pohvalu.

U samom nazivu Business Intelligence nalazi se objašnjenje šta je to BI. Svi znamo šta znači „business“ (biznis), a „intelligence“ bih za ovu priliku preveo kao „obaveštajni podaci“. Spojeno, to bi značilo: biznis obaveštajni podaci! BI je dakle analitička veština koja prvenstveno akvizicijom podataka, koristeći razne izvore podataka, a zatim koristeći napredne tehnike i metode ukrštanja podataka, stvara razvijene modele, tj. šeme podataka iz kojih se dobijaju izuzetno korisni izveštaji.

BI, dakle, nije nikakav produkt, komad hardvera ili nekakav specijalni softver, već način prezentacije postojećih podataka. Ipak, za bavljenjem BI-om neophodni su i neki alati, a Microsoft je, očito, na vreme prepoznao snagu BI-a i pripremio set alata pod nazivom „Power BI„.

Tačnije za bavljenjem BI-em mogu se koristiti mnogi Microsoft-ovi proizvodi, a najviše SQL, SharePoint Portal i Office paket. Prva dva su inderektni alati, a kada je reč Office paketu, Microsoft je razvio poseban dodatak koji se instalira na ovaj paket i to za poslednju, tzv. desktop verziju „Microsoft Office 2013 Proffesional Plus“ i cloud verziju „Microsoft Offfice 365 Pro PLUS“. Konkretno, radi se o dodacima pod nazivom Power Query, Power Pivot, Power View i Power Map. To je zaista napredan set alata nadograđen na Microsoft Excel aplikaciju, gde u posebnom „tab“-u pozivate ove opcije. Svi alati su zaista sjajno dizajnirani, od Power Query-ja do Power Map-a koja zaista fenomenalno geolokacijski vizuelizuje pripremljene podatke.

Da nije samo Microsoft prepoznao snagu BI-ja potvrđuje i komentar jedne moje prijateljice koja radi u poznatoj kompaniji „ERICSSON“ u Švedskoj, koja kaže da oni imaju poseban, ne mali sektor, koji se bavi ovom vrstom modelinga podataka.

O tome šta je BI i kakav je to koncept više može pročitati na mom blogu tekstu pod nazivom „BUSINESS INTELLIGENCE„!

Office 365 nije najnovija verzija, već nova vrsta ovog poznatog aplikativnog paketa. Dakle radi se o „cloud“ verziji koja u paketu, pored poznatih Word, Excel i Power Point aplikacija nudi i 20 Gb prostora u Microsoft-ovom OneDrive cloud-u i 60 minuta Skype razgovora mesečno. 

Microsoft-Office365-CloudOffice365 postoji u više verzija. Na primer „Home Premium“ verzija namenjena je kućnim korisnicima i pokriva jednom licencom instalaciju Office 365 na 5 uređaja (računara, tableta, mobilnih telefona, itd.). Za ovu verziju ovog aplikativnog paketa potrebno je odvojiti oko 60-tak € godišnje.

„Small Business Premium“ verzija za male firme do desetak korisnika sadrži Word, Excel, Power Point, Outlook, Access, Publisher, OneNote i Lync aplikacije, poštansko sanduče od 50 GB po korisniku i deljenje kalendara, cloud prostor za svakog korisnika od 25 Gb, HD video-konferensing, itd…

„Midsize Business“ za srednje firme od 10 do 250 korisnika, „Pro“ i „ProPLUS“ verzije za profesionalne korinike, itd.

Jedna od prednost Office 365 u odnosu na desktop verzije ovog aplikativnog paketa je i način plaćanja. Naime, ovaj koncept je finasijski „user friendly“, zato što plaćate njegovo korišćenje po osobi/mesečno. Dakle, koliko vam treba vi ga koristite. Ako ne želite da ga koristit za vreme svog godišnjeg odmora, nemoj te ga plaćati.

Takođe, kod Office 365 više ne vodite računa o „update“-ovima, jer su oni sada prioritizirani i automatizovani.

Da ne bih zvučao kao Microsoft billboard, na kraju ovog teksta vam preporučujem da više detalja potražite na oficijalnim Microsoft sajtovima.

 

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.