IT poslovi u Srbiji

Bilo da imate stalan posao ili ne, da ste „freelancer“ ili student kome je potreban privremen posao, siguran sam da s’ vremena na vreme bacite pogled na berzu poslova. Koliko god da ste dobro plaćeni ili ne, zadovoljni svojim trenutnim poslom ili ne, s’ vremena na vreme svi mi pogledamo šta se nudi, šta se traži i šta se plaća. Ako ni zbog čega drugo, a ono da proverimo da li nas naš poslodavac izrabljuje ili ne.

Ja sam se malo bavio istraživanjem tržišta za stručnjake u oblasti informacionih tehnologija i evo do čega sam došao:

Pre nego što krenete u bilo kakvu pretragu ponude i potražnje poslova u oblasti IT-a u Srbiji, prvo nabavite kvalitetan „business“ englesko-srpski rečnik, jer bez njega ništa nećete razumeti, bez obzira koji nivo poznavanja engleskog jezika posedujete. Realno, svi informatičari u Srbiji, hteli ili ne, moraju imati zadovoljavajući nivo znanja engleskog jezika zbog svoje profesije. Međutim, radna mesta koja se traže u sferi informacionih tehnologija u Srbiji, cenim da ni rođeni Englezi ne mogu razumeti, pa vam preporučujem da pre nabavke onog englesko-srpskog rečnika, nabavite prvo englesko-engleski rečnik.

Dolaskom Interneta u ovu bivšu komunističku državu i mi smo uspeli malo da osetimo blagodeti modernog sveta, pa je, za razliku od prethodnih mučnih odlazaka u tadašnji Zavod za zapošljavanje, a današnju Nacionalnu službu za zapošljavanje, snishodljivo kuckajući na staklo šaltera mrzovoljnog službenika, današnja pretraga poslova u mnogome lakša, jer na Internetu postoji dosta berzi poslova, kao što su „Poslovi InfoStud“, „Lako do posla“ i slični.

Ipak, ako ste mislili da je posetom portalima berze poslova završena vaša pretraga IT poslova u Srbiji, u velikoj ste zabludi. Tek tada kreće faza edukacije modernih poslovnih trendova u svetu. Mi smo mala država u tranziciji, koja je zbog čestih ratova u poslednjih par decenija, mnogo toga propustila, a moderan poslovan svet oko nas je itekako napredovao. Ako vam nije baš najjasnije o čemu pričam, pogledajte nazive radnih mesta koja se traže na pomenutim portalima berzi radnih mesta:

  • Senior Quality Assurance Engineer
  • Junior Software System Engineer Analyst
  • XSLT Developer
  • Junior SAP FI-CO Consultant
  • Middleware Support Engineer
  • Junior PPC Analyst

Ja sam ICT konsultant sa preko 20 godina iskustva u informacionim tehnologijama. Radio sam gotovo sve poslove u jednom informacionom sistemu: od operatera, administratora (što sistem, što mrežnih), inženjera razvoja, preko programera, specijalista za baze podataka, web dizajnera do „project manager“-a, „security manager“-a, „main manager“-a i konsultanta. Ipak, i meni je teško da uopšte razumem nazive ovih radnih mesta, a kamoli da shvatim o kakvom je poslu reč. A kada konačno krenete detaljnije da pročitate o kakvom je radnom mestu reč, shvatite da u najmanju ruku trebate znati da projektujete, dizajnirate i vozite „space shuttle“-ove, i to levom rukom, dok desnom rukom trebate pisati izveštaje, izveštaja o izveštajima, kojim izveštavate nadređene šta ste uradili, a sve to uz posedovanje znanja iz kvantne fizike i procesa fisije atoma, te, po mogućnosti, da imate i minimalno 5 godina iskustva u radu na istim ili eventualno sličnim poslovima.

Ovakve „robokap“-ove inače traže kompanije koje u takvim oglasima za posao sebe opisuju u jedva dve prosto-proširene rečenice uglavnom sledeće sadržine:

„Jedna od vodećih softverskih kompanija u regionu pre svega zahvaljujući spoznaji da su sposobni i stručni zaposleni najveći kvalitet kompanije. Dokaz obostranog zadovoljstva je stalni rast i vrlo mala fluktuacija zaposlenih.“

Ukoliko se ne obeshrabrite posle naziva radnog mesta i ovakvog, „detaljnog“ opisa kompanije, dolazite do teksta oglasa i onoga šta se od vas traži i očekuje. Taj tekst neverovatno podseća na bankarske ugovore o dugoročnim kreditima u kojima 25 članova govore o vašim obavezama prema Banci, a dva poslednja člana ugovora o obavezama Banke prema vama – malom, sićušnom tražiocu kredita.

Eto, takva je slika IT poslova u našoj zemlji. Ipak, ne bih da baš celu ovu priču završim u tako negativnom tonu. Kako god da izgledaju i da jesu oglasi za IT poslove u Srbiji, mora se priznati da ih ima baš puno i to je veoma dobro. IT stručnjaci se izuzetno traže i u razvijenim zemljama, pa i kod nas. U tom smislu, najviše se traže programeri, što Java, što PHP, što poznavaoci HTML-a 5 i CSS-a 3, tako i stručnjaci za relacione baze podataka (Oracle, SQL i sl.). Nešto je manja potražnja za, tzv. „sistemašima“ i „mrežnim“ stručnjacima, ali se traže i oni.

Naši stručnjaci se dosta traže i van granica Srbije, ali ne zato što smo mi „nebeski narod“, pa imamo i „nebeske IT stručnjake“, nego zato što je naš standard u Srbiji nizak, pa su i mesečne plate niske. A one se kreću od 400€, pa na više. Srećno!

(audio zapis IMPRE§UM-a)

Print Friendly, PDF & Email

Uživo, o ovoj temi na Radio Beogradu 1, emisija "Druga strana računara", rubrika: IMPRE§UM, subota, 24.5.2014.godine, oko 00.30h na 95.3Mhz FM via Avala ili live stream na www.radiobeograd.rs.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.