Top 10 u Windows 10

Prošlo je 10 dana od kada je krenuo izazov „10 dana na Windows 10“! 10 ljudi različitih profesija dobilo je zadatak da testira novi Windows 10 u toku 10 dana. Ideja je bila da u tom periodu učesnici žive i rade na Windows 10. Lokalna Microsoft kancelarija je za tu priliku pripremila 10 tablet računara ASUS T-100 i podelila ih učesnicima izazova. Među njima sam bio i ja.

Morama vam priznati da je bilo zabavno. Prvo, imate prilike da lično, među prvima, testirate novi Windows 10, dok većina nagađa kakav će novi operativni sistem biti, koje su novine itd. Drugo, bilo je zanimljivo iskustvo prilagoditi Windows 10 mojim potrebama i naterati sve aplikacije koje ja svakodnevno ili povremeno koristim da rade. Treće, trebalo je svoje impresije kanalisati i podeliti ih sa mojim pratiocima na društvenim mrežama.

Rezultat: Testiranje je bilo uspešno, ali je ipak rađeno na, tzv. „beta verziji. Jedva čekam finalno izdanje sa svim ispeglanim „bug“-ovima; U ovoj test verziji (Build #10130) dosta aplikacija, pa čak i „native“ nije funkcionisalo (npr. novi Windows Store). Tako ni ja nisam uspeo jedan deo aplikacija koje koristim da „poteram“ da radi. Siguran sam da će finalna verzija sve to ispeglati; Inače sam se trudio da svojim objavama na društvenim mrežama ne udavim svoje pratioce. Sudeći po komentarima, reklo bi se da sam u tome uspeo.

Bilo kako bilo, ovo je moj poslednji post u okviru izazova #W101010.Kao šlag na tortu, evo moje top-10-liste Windows 10 karakteristika:

Top#1 All-in-one

Microsoft je Windows 10 operativnim sistemom uspeo da poveže sve platforme – od desktop računara, preko tablet računara to mobilnog telefona. Svaka čast!

W10Top#2 One Store

Budući da jedan operativni sistem radi na svim platformama, Microsoft je uspeo da sve aplikacije uvrsti kroz jednu, jedinu zajedničku prodavnicu, bez obzira o kojoj se platformi radi. Sjajno!

Top#3 Start Meni

Start meni je Windows-ov zaštiti znak i njegovo uklanjanje u Windows 8 operativnom sistemu bila je zaista velika greška. U novom Windows 10 kombinovan je start meni iz verzije 7 i verzije 8. Inovativno i prihvaljivo!

Top#4 Virtualni desktop

Mogućnost viže desktopova je stara ideja koja je čak i na drugim operativnim sistemima postojala odavno. Microsoft je u više navrata pokušavao da integriše ovu fukcionalnost, ali je tek u ovoj verziji Windows-a istu doveo do savršenstva. Jedan desktop za poslovne svrhe, drugi za pirvatne… Jedan desktop za nju, jedan za njega… Praktično i funkcionalno!

Top#5 EDGE Internet browser

Novi Internet pregledač. Project Spartan. Dolazi u pravo vreme, baš kada je tržište Internet pregledača postalo jednolično, a ponuda prilično skromna. Browser oslobođen gomilom dodatnih plug-inova. Nova funkcionalnost: ostavljane beleški direktno na stranicu koju pregledate, te deljenje tih beleški putem društvenih mreža. Futuristički!

Top#6 Jedan prikaz za 4 aplikacije

Kombinovanje prozora nije neka revolucinarna novina, Ipak Windows 10, za korak dalje od Windows 8.1 koji je mogao dve plikacije da kombinuje u jednom prikazu, u novoj verziji operativnogsistema moguće je kombinovati 4 aplikacije u jednom prikazu. U čemu je novost? Novost je u tome što to nije kombinovanje 4 aplikacije, već 4 desktopa na jednom prikazu. Moćno!

Top#7 Task Mangment

Novi task mendžment! Ova funkcionalnost preuzeta je sa mobilnih platformi. Vrlo je korisna, a činjenica da Microsoft pozitivna iskustva sa svih platformi i integriše u Windows 10 zaista obećava. Pohvalno!

Top#8 Windows Hello

Korak dalje! Pored skeniranja otiska prsta, Windows 10 omogućava logovanje na vaš Windows uređaj samo skeniranjem vašeg lica. Dakle, nije potrebno pamtiti silne lozinke, PIN-ove itd. Samo vaše lice! Ogledalce, ogledalce, kaži ko je najleši na svetu?

Top#9 Upgrade

Činjenica da se Windows 10 distribuira putem „upgrade“-a je odlična vest. Microsoft je takav način distribucije već lansirao sa verzijom Windows 8.1. te ju je u ovoj finalnoj verziji Windows 10 samo unapredio. Obećavajuće!

Top#10 Windows Insider Program

Skupiti preko 4 miliona „beta“ testera i od njih prikupiti više od milion „feedback“-ova je program koji zaista zaslužuje pažnju i poštovanje. Na ovaj način Microsoft je dobio mogućnost da direktno osluškuje komentare i razmišljanja korisnika, te na osnovu razvijenih mehanizama primeni dobar deo pozitivne korisničke prakse. Za poštovanje!

Ovo je moj izbor TOP 10 u WINDOWS 10. Ovo naravno nije kompletna lista noviteta ovog operativnog sistema. Tu je još i Cortana – digital assistent, te XBOX implementacija i čega sve ne. Ipak, ovo je moja impresija o novom operativnom sistemu.

Bilo kako bilo, ukoliko još uvek niste rezervisali svoju kopiju novog Windows 10, učinite to što pre. Preporučujem!

Print Friendly, PDF & Email

10 dana na Windows 10! #W101010 (T-1)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.