Gospodin ImpreSSum

Knjiga "Gospodin ImprreSSum" izašla iz štampe!

Gospodin ImpreSSum

Krajem 2013.godine na Radio Beogradu 1 počelo je emitovanje emisije pod nazivom “Druga strana računara”. To je emisija zabavnog karaktera koja se bavi ljudima koji (ne)koriste računar. Na neki drugi način, imajući za cilj popularizaciju računarske tehnike (informacione tehnologije), dobrog zvuka (muzike) i nežne pisane reči (poezije), emisija “Druga strana računara” stekla je epitet kultnog radio show-a, te se i danas uživo emituje, svake subote kao Noćni program Radio Beograda 1 od ponoći do jutra.

Autori emisije, Predrag Jovanović i Vladan Nenadić, pozvali su me još na početku emitovanja, a ja pristao da učestvujem u ovom projektu kao stalni saradnik, tj. autor (urednik) i interpreter stalne rubrike koju smo nazvali “Impressum”. U okviru ove rubrike, iz vikenda u vikend, ja sam pričao o modernim informacionim tehnologijama, ali na zanimljiv način koji je slušljiv i razumljiv širokoj populaciji. Tako sam, na primer u jednom od Impressum-a pod nazivom “Šetnja po oblacima” objasnio šta je to, sada tako popularan klaud (eng. Cloud). U nekom sledećem sam objašnjavao kako da na krajnje jednostavan način otvorite kompanijski Fejsbuk (eng. Facebook).

Gospodin ImpreSSum

Nakon tačno godinu dana emitovanja odlučili smo da napravimo izbor najzanimljivijih tema iz Impressum-a i ovekovečimo ih u štampanoj formi, formi knjige “Gospodin ImpreSSum”.  Svestan sam da je bilo koje štivo koje se bavi informacionim tehnologijama prilično kratkotrajno imajući u vidu brzinu razvoja ovih tehnologija. Zato knjiga predstavlja, na neki način, istorijsku zabelešku jednog perioda informacionih tehnologija. Otuda i podnaslov knjige “IT Almanah 2013/2014”. Upravo zbog ove prolaznosti, knjiga obiluje i temama koje nisu direktno vezane za određeni period, već za pojavu, kao što je o tome pisano u tekstu pod naslovom “Informatičari… kao dinosaurusi!”.

“Gospodin ImpreSSum” nije komercijalna knjiga, ali obiluje mnoštvom komercijalnih tema kao što su aktuelni Microsoft Office 365, društvene mreže (eng. Facebook, Twitter, Instagram…), on-line kupovina, itd. Ova knjiga je legat generacijama koje tek niču i koje treba da osete moj entuzijazam u popularizaciji informacionih tehnologija, a koji traje već preko 20 godina.

Recenziju je uradila renomirana prof. Dr Suzana Vujović Marković. Divna profesorica i sjajan stručnjak.

Izdavač ove, nadam se i za vas, zanimljive knjige je izdavačka kuća “Računajte na računare” iz Beograda, koja je već dokazana sa velikim brojem izdanja na polju IT izdavaštva, a koja ujedno stoji i iza pomenute radio emisije “Druga strana računara”.

Više o knjizi „Gospodin ImpreSSum“ pročitajte na oficijalnoj Internet prezentaciji: www.gospodinimpressum.rs.

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.